Италия иска отсрочка да спаси най-голямата си банка

Последните събития в Италия забавят преструктурирането

Италия иска отсрочка да спаси най-голямата си банка

Италия поиска от Европейската централна банка да осигури повече време за спасение на най-голямата банка в страната Monte dei Paschi di Siena, пише Financial Times, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

Страната е поискала време до средата на януари до завършване на плана за рекапитализацията на банката в размер на 5 млрд. евро и за да избегне финансови загуби в резултат на последните събития в Италия. Още през юли финансовата институция обяви, че планира да събере 5 млрд. евро допълнителен капитал и да продаде 28 млрд. евро лоши заеми. Очакваше се, че планът се за рекапитализация ще бъде изпълнен до края на годината.

Отбелязва се също така, че провалът на референдума за конституцията на италианския премиер Матео Ренци, създава невъзможност да се преструктурира дългът на банката, тъй като това изисква създаването на ново правителство.

В случай, че ЕЦБ откаже на Италия да удължи срока, Monte Dei Paschi може да обжалва пред италианското правителство в следващите няколко дни с молба за рекапитализиране, коментира източникът.

През октомври Monte dei Paschi di Siena обяви, че планира да затвори 500 от клоновете си, да уволни 2600 служители и да съкрати разходите си с 9%.

Коментари: 0