Собствениците на СИБАНК и ДСК подадоха ценови оферти за ОББ

И двата кандидата разглеждат покупката като възможност за окрупняване на пазарен дял

Собствениците на СИБАНК и ДСК подадоха ценови оферти за ОББ

Белгийската група KBC, собственик на СИБанк и унгарската OTP, която притежава ДСК са отправили предложения за придобиване на Обединена българска банка (ОББ). По първоначални очаквания заради добрия кредитен портфейл кандидатите ще предложат над 400 млн. евро за банката, което се равнява на около 60% от капитала й, пише Капитал. На този етап няма официални данни какъв е диапазонът на офертите.

Имайки предвид нивата, на които се търгуват банките в Европа тази цена изглежда висока. Преди няколко дни финансовата институция обяви, че ще разпредели дивидент на стойност 260 млн. лв. След разплащането съотношението на капитала към активите ще падне до 20% и стойността на банката вероятно ще по-ниска. Досега анализаторите предричаха, че ОББ ще бъде прехвърлена срещу 400 - 500 млн. евро, но най-вероятно изтегленият дивидент ще бъде приспаднат от тази сума. След него собственият капитал на ОББ би останал малко над 1 млрд. лв., като сделки на нива около 60-70% от капитала се приемат за изключително висока оценка при нива, на които се търгуват банките в Европа, под 50%.

ОББ е четвъртата най-голяма банка в България. Активите и се оценяват на над 7 млрд. лв. Капиталовата адекватност на финансовата институция по време на прегледа на активите през лятото беше една от най-високите – 29%. И двата кандидата разглеждат покупката на четвъртата по активи банка в България като възможност за окрупняване на пазарен дял. При KBC евентуално сливане със СИБанк би и дало трето място, докато за OTP обединение на двете банки би дало отново втора позиция, но чувствително по-близо до лидера на пазара Уникредит Булбанк.

Коментари: 0