„СОФ Кънект“ предлага таксите на летище София да не се вдигат

Концесионерът очаква финансов дефицит от над 31 млн. евро за 2022 г.

„СОФ Кънект“ предлага таксите на летище София да не се вдигат

Снимка: Архив / Красимир Свраков

576 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Операторът на летище София – „СОФ Кънект“, предлага нивата на летищните такси да останат непроменени и през 2022 г. Целта е по този начин да се подпомогне авиоиндустрията, която продължава да изпитва затруднения заради пандемията. Предстои съгласуване с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". 

Сегашната новина идва, след като през август концесионерът на столичния аеропорт понижи таксите за кацане на авиопревозвачите за последните три месеца на тази година. В случай че се запазят, летищните такси ще останат едни от най-ниските за Европа. 

„СОФ Кънект“ очаква предприетите мерки да донесат загуби за дружеството. Прогнозата е, че финансовият дефицит на летището през 2022 г. ще надхвърли 31 млн. евро, като той ще бъде покрит от акционера.

„СОФ Кънект“ планира и различни отстъпки с цел насърчаване на трафика. Така например, всички авиокомпании, които през 2022 г. достигнат поне 70% от броя на полетите, реализирани през 2019 г., ще имат право на отстъпка от такса кацане. Най-високата отстъпката от 15% ще бъде за тези, които достигнат или надхвърлят 90% от самолетния си трафик през 2019 г. Другите стимули, предлагани от „СОФ Кънект", включват 99% по-малко от таксата за кацане за междуконтиненталните полети, отстъпка от таксите за паркиране за базирани превозвачи, както и отстъпки от пътническите такси за трансферни пътници и други, съобщават от пресцентъра на оператора.

Междувременно летищният оператор увери, че продължава да изпълнява поетите ангажименти за подобрения и обновяване на интериора на Летище София. Също така и на двата терминала работят COVID лаборатории за тестване. 

Подкрепи Economic.bg