Летище София намалява таксите на авиопревозвачите

Концесионерът „СОФ Кънект“ стартира програма за насърчаване на трафика

Летище София намалява таксите на авиопревозвачите

Снимка: Красимир Свраков

1160 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

„СОФ Кънект“, концесионерът на Летище София, намалява таксите за кацане на авиопревозвачите за последните три месеца на тази година. Срокът обаче може да бъде удължен и за следващата годината. Така компанията иска да стимулира въздушния трафик, да предостави повече възможности за пътуващите, но и инфраструктурата на летището да бъде използвана по-ефективно.

Най-важната заложена цел в програмата на концесионера е стартирането на междуконтинентални полети до Северна Америка и Азия, като предвидената отстъпка за превозвачите е в размер на 99% от такса кацане, съобщават от пресцентъра на „СОФ Кънект“.

Отстъпка е предвидена и за трансферно преминаващите пътници по редовни международни и вътрешни линии. Тя е в размер на 60%, а целта е насърчаване на трансферния трафик.

Превозвачите с редовни пътнически линии до Бургас и Варна ще ползват отстъпка от такса кацане в размер съответно на 70% и на 90%. Така управата на летището ще се опита да подпомогне туризма в страната.

„СОФ Кънект“ предвижда и намаляване на такса паркинг за базираните в София самолети. За паркирането на повече от 3 самолета на една авиокомпания, отстъпката е 15%, а при повече от 6 въздухоплавателни средства е 30%.

След затрудненията, които повечето летища изпитваха заради пандемията и намаления въздушен трафик, от „СОФ Кънект“ напомнят, че от май месец до юли тази година 4 авиокомпании (El Al Israel Airlines, Tarom, British Airways и Aeroflot) са възобновили полетите си. Нови сезонни дестинации за летище София са: Корфу, Родос и Солун. Наблюдава се тенденция за увеличаване на полетните честоти при повечето опериращи авиокомпании през летните месеци – юли и август.

Припомняме, че в края на юли транспортният министър Георги Тодоров заяви, че „СОФ Кънект“ не изпълнява поетите ангажименти за модернизация на летището. Само ден след това концесионерът обяви плановете си за промени по летището.

Подкрепи Economic.bg