„СОФ Кънект“ даде отчет за промените, които прави на Летище София

Концесионерът поставя лаборатория на Терминал 2

„СОФ Кънект“ даде отчет за промените, които прави на Летище София

Снимка: Красимир Свраков

2198 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Концесионерът на летище София „Соф Кънект“ обяви няколко инвестиции, които в момента прави на столичния аеропорт. Те включват COVID лаборатория, модернизиране на санитарните помещения на терминала, нови детски кътове и други. За тях се съобщава ден, след като транспортният министър изрази недоволство от концесионера и заплаши със санкции. Според него на аеропорта все още няма направени подобрения.

Днес концесионерът непряко отговаря на министъра, като посочва, че „проектирането, избирането на изпълнители и постигането на качествени и устойчиви решения отнемат време“.

Едновременно се работи по ключови проекти, които ще създадат повече удобство на пътниците.  Полагаме огромни усилия да предложим на пътуващите най-доброто в отговор на съвременните изисквания за комфорт, обслужване и безопасност“, коментира изпълнителният директор на компанията Хесус Кабайеро.

За промените

COVID лабораторията ще бъде позиционирана на Терминал 2 и ще започне да извършва дейност „до дни“, посочват от концесионера. Всички преминаващи ще могат да направят PCR тест, бърз антигенен тест и други изследвания „на конкурентни цени“. Резултатите от PCR теста ще бъдат готови до два часа след взимане на проба, а тези от антигенния – до 20 минути. Така те ще улесняват и излитащите от софийската аерогара, които имат нужда от съответния тест.

Санитарните помещения ще имат изцяло нов дизайн и ще предлагат безконтактно обслужване на вода, сапун и дезинфектант във връзка с изискванията, наложени от пандемията. Концесионерът заявява, че този ремонт се извършва поетапно, за да не затруднява пътниците. Краен срок кога ще бъдат готови новите санитарни помещения не се дава.

През септември ще започне поставяне на иновативни мебелни модули с интегрирани станции за зареждане на мобилни устройства. „Работи се усилено“ и по създаване на безопасни и модерни детски кътове. Очаква се в следващите дни да бъдат инсталирани и автомати за храна и напитки.

От „Соф кънект“ обявиха, че е в ход и подмяна на компрометирания асфалт на пистите като ход за подобряване на летателното поле.

Работи се по модерна технология за отстраняването на наслоения от гумите (колесниците) на кацащите самолети, важна предпоставка за по-добър спирачен път на мокра писта. Такъв тип почистване с грижа към околната среда се прави за първи път“, посочват от концесионера.

Вече е завършена и новата маркировка на пистата, перона и стоянките.

Подкрепи Economic.bg