Софийска община прие с 220 млн. лв. по-висок бюджет

Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че допълнителните средства доказват доброто финансово състояние на общината

Софийска община прие с 220 млн. лв. по-висок бюджет

Снимка: Economic.bg

Общинските съветници в София гласуваха с 42 гласа „За”, 14 „Против и 0 „Въздържал се” и окончателно приеха бюджета на общината за 2018 г. Така тя през тази година ще работи с общо 1.5 млрд. лв. Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че бюджетът е с 220 млн. лв. повече, отколкото през 2017 г., и това е доказателство за доброто финансово състояние на общината.

„Преди около месец в края на 2017 г. представихме пред СОС проекта за бюджета през 2018 г. След това се проведе и публично обществено обсъждане. Имаше достатъчно време за предложения и дискусии. Благодаря на всички колеги за това, че работиха активно за навременното изготвяне на проекта за бюджет. Подготви се един добър проект на бюджет“, каза Фандъкова.

„Общинските съветници бяхме прелъстени и измамени. Единственото достойнство на бюджета, което чух е, че бил рекордно голям. Поставихте и друг рекорд – най-голямото неизпълнение на вашата гордост – на инвестиционната програма”, коментира общинският съветник от БСП Иван Таков. „210 млн. лв. са неизразходваните средства. Това е поредният бюджет, в който липсва цялостна стратегия за развитието на София. Този бюджет за нас не е добър и затова няма да го подкрепим”, добави той.

Иво Божков от Реформаторския блок заяви, че нещата не трябва да се приемат лично. „Вслушайте се във всяка една критика, защото няма безгрешни хора. Бюджетът на София е оценка на начина на управление на града. Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле”, каза той.

По темата за замърсяването на въздуха в София Симеон Славчев от „Политическа група 5” предложи мерките за въздуха да се отчитат и обсъждат всяка седмица, както и да бъде създадена екополиция, чрез която ще може бързо и лесно да се приложат тези мерки.

Коментари: 0