София може да стане финансов център на Балканите

За малка страна като България външният пазар е необятен, отбелязаха водещи икономисти

София може да стане финансов център на Балканите
348 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Имаме всички необходими условия за развитие. Можем да направим София финансов център на Балканите.“ Това обяви Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), по време на 6-тото издание на икономическия форум „Шумът на парите“, предаде репортер на Economic.bg.

„Икономическите перспективи пред България са добри и зависят от 2 основни неща – какъв е нашият бизнес план и какво правим днес.“, заяви Янев.

Той разкри стратегията от страна на държавата и министерството на икономиката за подобряване на инвестиционната среда. „За да откликнем на все по-глобализиращата се икономика, трябва да приложим формулата ХОП – хора, образование, правила.“

„Качествените хора са ключов момент за изграждането на една конкурентоспособна икономика. Качество се постига чрез образованието. Именно то изгражда хората. Подобна инвестиция създава добра печалба под формата на качествени кадри, реализиращи се в глобализираща се икономика“, заяви Янев.

„Наблюдава се влошаване в човешкия фактор в България. Имаме застаряващо, болно население, все по-малко активни потребители. Това може да бъде преодоляно с работа в правилната посока. Необходимо е изграждането на социалната инфраструктура под формата на качествено образование, посочи изпълнителният директор на БАИ.

„По отношение на правилата, основните компоненти са 2 – ниската данъчна ставка, която е налице, и предвидимост на правилата. Тя ще се изгради в активен диалог с бизнеса. Вече сме го стартирали по няколко линии. Имахме среща с камарите на основните държави инвеститори в България“, заяви експертът.

Янев се обяви и за намаляване на административната тежест. „На мен не ми се струва разумно правилата за изграждане на голям завод и на малък цех да бъдат еднакви“, коментира той.

„За малка страна като нашата външният пазар е необятен. Имаме голям експортен потенциал, трябва да се възползваме от него и да го развиваме.“ Това заяви Георги Ангелов, старши икономист във фондация „Отворено общество“.

Ангелов се обяви за диверсификация на българския износ. Той изтъкна факта, че откак санкциите на ЕС са в ход, сме изгубили 77 млн. лв от износ към Русия. За същия период обаче експортът ни към ЕС се е увеличил до 1,2 млрд. лв, т.е. 16 пъти повече.

Икономистът отбеляза като основни цели за България влизането в Шенген и Еврозоната, което би повлияло положително на имиджа на страната ни. „Трябва максимално да се възползваме от геополитическите фактори, за да превърнем рисковете в ползи.“

Ангелов коментира порочните практики в енергетиката, довели сектора почти до фалит. „Дълги години бяхме против либерализацията на енергийния сектор, пазихме си държавния монопол. Трябваше да се срути системата, да фалира НЕК, за да се направи сериозна реформа. И тя започна едва след като през изминалата година енергетиката загуби близо 600 млн. лева.“

Икономистът посочи ползите от предвидените мерки. „С реформата ще дадем възможност пазарът да действа – продаващите по-евтин ток ще просперират, а производителите на скъп ток ще отпаднат от пазара. Ако това бе направено преди 5-10 г., щяхме да избегнем всички драми.“

Ангелов коментира ситуацията в пенсионната система. „Пенсионната система вече се срутила в страна, където над 1/3 от хората са пенсионери и повече от 50% се пенсионират далеч преди навършване на пенсионната възраст.“

Той се обяви за уеднаквяване на критериите и пресичане на порочните практики. „В случая дори не говорим за вдигане на официалната пенсионна възраст. Правилата са за всички и трябва да се спазват. Не може баламите да се пенсионират на 65 г., а всички останали на 40. Недопустимо е повече от половината от хората да източват системата. Така тя неизбежно загива“, заяви Ангелов.

Икономистът се изказа категорично против ранното пенсиониране. „Реформата е наложителна и е в ход от няколко години. Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че няма да има ранно пенсиониране. Ранното пенсиониране в Белгия например е на 62 г. Най-важното е да е равно и справедливо за всички. Оттам нататък вече може да се компенсира с няколко месеца вдигане, но когато е за всички“, завърши Ангелов.

Подкрепи Economic.bg