София Владимирова най-вероятно ще оглави СЕМ

Президентската и парламентарната квота в битка за шефското място

София Владимирова най-вероятно ще оглави СЕМ

Медийният есперт София Владимирова е най-вероятният нов председател на Съвета за електронни медии. Това сочи предварително проучване на гласовете, на които може да разчита кандидатът на ГЕРБ.

По закон за избор на председател на регулатора трябват 2/от гласовете на петимата членове. Това на практика е парламентарната квота, която има трима представители. Президентската се състои от двама. Владимирова със сигурност може да разчита на гласа на своята колежка Розита Михайлова – Еленова, с която бяха избрани заедно преди дни, и й трябва само още един глас, за да се поздрави с ръководния пост.

Другата кандидатура за председател е журналистката от БНТ и бивш говорител на външно министерство Бетина Жотева, която бе назначена в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев. За да се пребори тя обаче, трябват поне още два гласа, които да допълнят президентските номинации в съвета.

Резултатът от сблъсъка между двете квоти трябва да стане ясен в  понеделник, когато ще бъде и евентуалният избор на новия председател.

Това е вторият мандат на Владимирова в регулатора. С нейния глас бяха избрани досегашните шефове на БНР Радослав Янкулов и на БНТ Вяра Анкова.

В момента членове на съвета са журналистът от БНТ Мария Стоянова, бившият депутат Иво Атанасов, София Владимирова, Розита Михайлова - Еленова и Бетина Жотева.

И.д. председател на съвета е Мария Стоянова, която зае поста след като предишния шеф на СЕМ Гого Лозанов подаде оставка.

Основната задача на новия съвет е да избере новите шефове на БНР и БНТ, чийто мандат изтича през тази година.

Коментари: 0