Софтуерни компании ще проучват колективния COVID имунитет

За извършването на анализа ще бъде обявена обществена поръчка за около 15 хил. лв.

Софтуерни компании ще проучват колективния COVID имунитет

Снимка: БТА

1068 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Софтуерни компании в България ще проучват нивото на колективния имунитет срещу коронавируса в страната. Те ще се заемат със задачата да съберат цялата информация за всички ваксинирани, хоспитализирани и тествани с PCR или антигенен тест у нас от 1 март 2020 г. досега. Анализът идва повече от година след избухването на пандемията, но се очаква ще помогне за оценка на кризата и на риска в бъдеще.

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас“, д-р Стойчо Кацаров.

За извършването на проучването ще бъде обявена обществена поръчка, чиято стойност ще е около 10-15 хил. лв. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг в понеделник. Той допълни, че през миналата седмица вече е провел разговори с над 20 IT компании, с които е била постигната договорка за извършване на дейността.

Данните ще бъдат извлечени от администраторите на лечебните заведения и на лабораториите. Информацията ще бъде соритрана по единен граждански номер, по области и по общини. След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет, обясни министърът. Той изтъкна, че до момента толкова задълбочено изследване не е правено, както и че никъде няма данни каква част от населението има антитела.

Това ще бъде еднократен процес на събиране на информация, а всеки следващ нов случай ще се добавя към базата данни, за да има в реално време картина за нивото на колективния имунитет.

По време на днешния брифинг здравният министър съобщи още, че предстои изграждането на хеликоптерни площадки при 15 или 20 лечебни заведения, както и купуването на 6 медицински хеликоптера. По думите на Кацаров финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Ако не се забавят нещата, ще са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им", обясни той.

"Изграждането на площадките не е много скъпо", допълни още Кацаров и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

Подкрепи Economic.bg