Соларен кемпер потегля на пътешествие в Европа

Студенти от Техническия университет в Айндховен ще пропътуват над 3 000 км. от 19 септември до 15 октомври

Соларен кемпер потегля на пътешествие в Европа

Снимка: Solar Team Eindhoven

2162 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

През последните години соларният екип на Техническия университет в Айндховен е изградил редица иновативни превозни средства, задвижвани със слънчева енергия, за да участват в различни състезания за соларни автомобили. Но сега има ново предложение – изцяло соларен кемпер.

Stella Vita ще потегли на пътешествие по-късно този месец, за да измине 3000-километрово трасе из Европа. Концептуалният модел е с извити форми, създаден от екип от 22 студени, които го описват го като „соларна къща на колела”.

На покрива му има 8.8 кв. м основна фотоволтаична инсталация, която събира енергия за 60 kWh литиево-йонна батерия. Това позволява на возилото да се придвижва по пътя със скорост до 120 км/ч, пише NewAtlas. Когато обаче кемперът е паркиран, допълнителни плъзгащи се панели се разгъват настрани и тогава общата площ на соларната система става 17.5 кв.м.

Наред с това, покривът на превозното средство се повдига, когато то е паркирано. Така обитателите на кемпера могат удобно да стоят и да се движат вътре, да готвят в кухнята или да вземат душ.

Всички енергийни потребности на Stella Vita, включително системата за електрическо задвижване, се захранват само от слънцето. Идеята е собствениците на кемпера да не са зависими от каквато и да е стационарна инфраструктура за зареждане по маршрута на своето пътуване.

В кабината водачът може да следи статистиката за енергията на централния дисплей. В конзолата има място за преносим Bluetooth високоговорител. В допълнение към вратите на водача и пътника, превозното средство има и две големи противоположни врати зад кабината, които отварят интериора за повече светлина и въздух.

Освен с компактен кухненски бокс, интериорът на Stella Vita разполага с Г-образна пейка с вградено място за съхранение, малка маса за хранене, рафтове и шкафове, както и зона за спане. 

Според екипа на Айндховен, при ярка слънчева светлина, превозното средство може да измине до 730 км. за един ден. Пробегът при напълно заредена батерия може да достигне до 600 км. – предполага се шофиране през нощта.

За да докажат възможностите на концептуалния си модел, членовете на екипа са решили да предприемат европейско "слънчево" турне. Тръгвайки от Айндховен в Холандия на 19 септември, авантюристите ще се отправят на юг през Золдер към Брюксел, където се планира спирка.

Ще има още гостувания в Париж, Льо Ман, Ил де Ре, Бордо, Биариц, Сарагоса, Мадрид, Толедо и Кордоба. Пътуването с дължина 3 000 км. следва да приключи в най-южния град в Испания – Тарифа – на 15 октомври.

Подкрепи Economic.bg