Соларната енергия е най-бързо растящият източник на мощност

Слънчевите системи са по-разпространени от който и да е друг тип възобновяеми енергийни технологии

Соларната енергия е най-бързо растящият източник на мощност

Снимка: Pexels

Светът се опитва да върви към по-зелено бъдеще. Показателно за това е, че през 2016 г. възобновяемата енергия представляваше две-трети от цялата новогенерирана такава, която бе добавена към световната мрежа, сочат данните в доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ). В него прави впечатление още, че технологията за събиране на слънчева енергия е разпространена повече от всяка друга „зелена“ система. 

Като цяло растежът на възобновяемата енергия се оценява на два пъти по-голям от този на газа и въглищата взети заедно в следващия петгодишен хоризонт. Според доклада растежът на слънчева енергия дори са надминали нетния ръст на въглищата, който преди това бе най-големият източник на електроенергия, пише Inhabitat. 

Положителната статистика е продиктувана и от факта, че в много страни паднаха цените, а държавите предприеха по-благоприятни секторни политики. 

Сегашните прогнози на агенцията, финансирана от 28 държави, гласят, че след пет години глобалният капацитет на слънчева енергия ще бъде по-голям от „сегашната обща мощност на капацитета на Индия и Япония“. 

Експертите коментират, че сме свиделите на нова ера в областта на слънчевата фотоволтаична индустрия, като се очаква ръстът на този тип възобновяема енергия спрямо останалите. Само в Китай и Индия например се очаква да има с една-трета повече слънчева енергия до 2022 г. 

Въпреки твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп срещу промените в климата, Съединените щати остават вторият най-бързо развиващ се пазар. 

Интересен е случаят на Индия, където се очаква „слънчев бум“ през идните пет години. Там вече има интегрирани соларни ферми към електроразпределителната мрежа, а иновациите в страната гарантират достъп до екологичните изобретения дори за най-бедните. Предполага се, че страната ще удвои капацитета си за възобновявема енергия до 2022 г., с което вероятно ще изпревари ЕС в растежа. 

На Стария континент очакванията са, че Великобритания ще изостане по отношение на слънчевата енергия. Прогнозата на анализаторите е, че до 2022 г. ще бъдат инсталирани соларни системи, които ще са в размер на една-пета от тези през последните пет години. Затова пък в Обединеното кралство се очаква да има ръст на технологиите за вятърногенерирана енергия. 
Коментари: 0