Соларната индустрия в САЩ е съкратила 10 хил. работни места

Като цяло заетостта там се очаква да се върне към растеж през 2019 г.

Соларната индустрия в САЩ е съкратила 10 хил. работни места
992 ~ 2 мин. четене

Американската соларна индустрия се е свила с почти 10 хил. работни места през 2017 г., водена от свиването на големи пазари като Калифорния и Масачузетс, където ръстът на инсталациите на нови панели се е забавил. Това става ясно от нов доклад на изследователската компания The Solar Foundation, цитиран от Reuters. Това е първата година след 2010-а, когато заетостта в най-бързо растящата индустрия.

В национален мащаб заетостта в тази индустрия е паднала с 3.8%. Заетите пряко или косвено в нея са намалели от 260 077 през 2016 г. до 250 271 през изминалата година. Това се дължи на спад както в инсталациите на нови соларни съоръжения, така и на безпокойство в индустрията относно тарифите за вносни соларни панели.

Въпреки спада, заетостта в соларната индустрия на САЩ далеч надхвърля тази във въглищната, вятърната и ядрената.

Поставянето на соларни инсталации в САЩ намаля през 2017 г. след отчитането на рекордни резултати през 2016 г. Тогава разработчиците се надпреварваха да се възползват от федерална програма за данъчен кредит, която трябваше да изтече през 2018 г., но в последствие беше удължен от Конгреса. На компаниите обаче им отнема време да възстановят процесите по проектите си.

Същевременно търсенето на соларни системи за жилищни сгради се забави на някои големи пазара като Калифорния, Масачузетс и Невада, тъй като финансовите стимули за инсталирането им станаха по-малки. Предлагането на соларни панели за домакинството също намаля, след като Tesla купи SolarCity, преустановявайки агресивната експанзия на компанията. Това отчасти се случи чрез премахването на постоянната кампания за предлагане на панелите от врата на врата. Соларната индустрия обаче отчете ръст в някои щати, сред които Минесота, Аризона, Юта, Ню Джърси, Ню Йорк и Тенеси.

Като цяло заетостта в соларната индустрия се очаква да се върне към растеж през 2019 г., казват от The Solar Foundation, прогнозирайки, че заетите в този отрасъл ще са над 263 хил. още в края на тази година. Прогнозата се основава на предвиждания, направени преди американският президент Доналд Тръмп да наложи миналия месец 30% тарифи за вносните соларни панели.

Подкрепи Economic.bg