Соларните покриви на Tesla се разпродадоха

Силните продажби може да доведат до бърз ръст на пазара за \"зелена\" енергия

Соларните покриви на Tesla се разпродадоха
8448 ~ 1 мин. четене

За по-малко от месец след началото на предварителните продажби търсенето на слънчевите покриви на Tesla превиши предлагането. Идеята на компанията Solar Roof, собственост на Tesla и специализира в производството на слънчеви панели за покрив, е покривът да е толкова евтин, че всеки да може да си го позволи.  

Според информация на RBC Capital Markets компанията е продала всичко до края на годината, а очакванията са търсенето да продължи да бъде високо и през следващата година, съобщава електронното издание electrek.  

Слънчевите покриви са разработени в четири дизайна: стъклени и шистови плочки, керемиди и текстурирано стъкло. От Tesla обявиха, че през тази година ще започнат инсталации в САЩ, а в останалите страни – през 2018 г. За осъществяването на предварителната поръчка, в сайта на компанията е необходимо да се депозират 1000 долара.

Изчислено е, че покриването на жилище в Ню Йорк с площ от 2 000 кв/м, което ще е снабдено с 40% активни слънчеви панели и резервни батерии за нощно ползване, би струвало около 50 000 долара. Възвращаемостта обаче е налице – в следващите 30 години покривът ще генерира енергия, равняваща се на 64 000 долара. Това сочат данните, които е изчислил уеб калкулаторът на сайта на Tesla.

Компанията все още не е потвърдила планирания си производствен капацитет за соларни покриви, но обяви, че ще започне "пилотното производство" на първите два типа през текущото тримесечие.  

Подкрепи Economic.bg