Социалното министерство купува луксозни коли за 720 хил. лв.

След разследване обществената поръчка бе спряна

Социалното министерство купува луксозни коли за 720 хил. лв.
4358 ~ 2 мин. четене

Министерството на труда и социалната политика е отделило стотици хиляди левове за купуване на десет луксозни автомобила. Колите са стрували 720 000 лева с ДДС. Предвидено е с тях да се возят служители на ведомството, но не и министърът Ивайло Калфин.

Изискванията за автомобилите са били високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител. Новите превозни средства ще заменят закупените от министерството през 2009 г.

В разследването си Нова телевизия е изпратила детайлите на обществената поръчка до основните дилъри на автомобили у нас. Няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената. "Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета", коментира Момчил Масларов от социалното министерство.

Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ. Допреди дни Росен Попов е работил за една от компаниите и обществената поръчка не го изненадва. Според него тя е насочена именно към два от големите немски производители, а причина са екстрите, описани в поръчката. "Става въпрос за определен вид скоростни кутии, светлини, стъкла, климатроник", коментира Попов. 

Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът – задължително трябва да е седан, а мощноста - минимум 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили. Социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво, а двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели. Също така, от министерство настояват да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия, която всъщност е запазена марка и на двете фирми. И още изисквания -автомобилът да е 4х4, а цветът да е черен металик.

"Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати", изтъкна Росен Попов.Срокът за подаване на заявленията изтича в началото на април.

 Сравнихме тази поръчка с обществена поръчка на Здравната каса - отново за закупуване на автомобили. За почти същата сума от НЗОК искат да купят двойно повече коли. Там обаче също се появи съмнение, че обществената поръчка е направена така, че да облагодетелства определен производител на автомобили. След излъчването на репортажа на Нова социалното министерство спря обществената поръчка. 

 "Още в понеделник процедурата беше прекратена по разпореждане на министъра", съобщиха от министерството. Като причина за мярката те посочват, че в обявлението присъстват "недопустими условия като тези за цвят или за задвижване на колелата".

Подкрепи Economic.bg