SpaceX ще изстреля първия произведен в Турция сателит

Южната съседка на България ще стане десетата нация в света, която може да произвежда космически апарати

SpaceX ще изстреля първия произведен в Турция сателит

Снимка: Turkast

748 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

SpaceX на Илон Мъск ще изстреля първия произведен в Турция комуникационен спътник Türksat 6A през 2023 г. След като са анализирали офертите и опциите на няколко компании, е избрана ракетата Falcon 9 на американската аерокосмическа компания, която е „най-добрият вариант“ по отношение на технически, административни и финансови аспекти, каза министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу.

Türksat и SpaceX също са подписали споразумение в това отношение“, добави той, цитиран от „Дейли сабат“.

Министърът отбеляза, че фазите на производство, интеграция и тестване на спътника се осъществяват в Центъра за сглобяване, интеграция и изпитване на космически системи (AIT) в столицата Анкара. Очаква се тя да бъде завършена през 2022 г.

Проектът ще направи Турция една от 10-те държави, които могат да произвеждат собствени комуникационни спътници, подчерта той. Очаква се апаратът да бъде изстрелян през първото тримесечие на 2023 г.

Сателитът е създаден чрез сътрудничеството на Министерството на транспорта и инфраструктурата, както и на организации и компании като водеща отбранителна фирма ASELSAN, Turkish Aerospace Industries (TAI) и CTech, заедно с Türksat и висшия научен орган на страната – Научно-технологичните изследвания Съвет на Турция (TÜBITAK).

Спътникът Türksat 5A също беше изстрелян от SpaceX през януари 2021 г.

Подкрепи Economic.bg