Спад в китайското производство на фона на споровете със САЩ

Вашингтон и Пекин продължават взаимно да си налагат мита, влошаващи търговията помежду им

Спад в китайското производство на фона на споровете със САЩ

Снимка: БТА

1336 ~ 1 мин. четене
Китайският производствен сектор отчита понижение през септември на фона на търговската война със САЩ, сочат два следени отблизо индекса, цитирани от DPA.

Официалният индекс на мениджърите по доставките е бил на равнище 50,8 пункта през септември, което е лек спад спрямо август според китайската национална статистическа служба. Икономистите, анкетирани от американската телевизия Bloomberg, очакваха индексът да бъде на равнище 51,2 пункта.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI), следен от китайската медийна група Caixin, се е понижил от 50.6 пункта през август до 50 пункта, което е най-ниското равнище от над една година. Индексът се изготвя въз основа на анкета сред 430 мениджъри по доставките. Прагът от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Спадът в производството е отчетен на фона на нарастващото напрежение в търговската война между САЩ и Китай. В понеделник Пекин наложи нова серия мита на вносни американски стоки за 60 млн. долара.

САЩ също наложиха тази седмица нови мита на китайски внос за 200 млн. долара. Така половината от стоките, които САЩ внасят от Китай, са засегнати от мита.
Подкрепи Economic.bg