Специална комисия ще разследва приватизацията и препродажбата на ЧЕЗ

Временният орган бе подкрепен както от управляващите, така и от опозицията

Специална комисия ще разследва приватизацията и препродажбата на ЧЕЗ
476 ~ 2 мин. четене
С подкрепата както на депутатите от управляващата коалиция, така и от опозицията, бе гласувано да се създаде временна парламентарна комисия, която да разследва приватизацията на ЧЕЗ и предстоящата продажба на електроразпределителното дружество.

Първоначално депутатът от БСП Драгомир Стойнев поиска в дневния ред на Народното събрание за тази седмица да бъде добавена точка, в която да се обсъди продажбата на ЧЕЗ. Това предложение бе прието веднага от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След като видяха, че ГЕРБ са склонни да се обсъжда темата, социалистите решиха да стигнат и по-далеч – поискаха създаването на парламентарна комисия. И предложиха за гласуване да се приеме решение за създаване на „Комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България“.

Димитър Лазаров от ГЕРБ направи редакционно предложение, с което поиска в наименованието на временния орган да се запише, че освен текущата сделка трябва да се провери и процесът на приватизация на енергоразпределителното дружество.

По предложение на "Обединени патриоти" членовете на комисията ще бъдат 15 - по трима от всяка парламентарна група, а не 10, каквото беше първоначалното предложение на БСП.

Председател на Комисията ще бъде зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Другите двама от члена на Комисията от левицата ще бъдат Крум Зарков и Таско Ерменков. От ГЕРБ членове на Комисията са Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров. От „Обединени патриоти“- Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. От ДПС - Рамадан Аталай, Сергей Кичиков и Елхан Кълков. От „Воля“ в комисията ще бъдат Полина Цанкова, Албена Найденова и Пламен Христов. Комисията по казуса ЧЕЗ ще работи в срок от 1 месец след първото си заседание.
Подкрепи Economic.bg