Според МВФ Австрия трябва да следи отблизо риска в имотния пазар в Източна Европа

Австрийските Erste Group Bank и Raiffeisen Bank International са сред най-големите кредитори в страните от бившия комунистически блок

Според МВФ Австрия трябва да следи отблизо риска в имотния пазар в Източна Европа

Снимка: Economic.bg/Архив

Международният валутен фонд е наясно, че Австрия се подготвя да се справи с потенциални шокове на финансовия си пазар, но препоръчва на официалните органи да наблюдават отблизо и банковите печалби и увеличаването на системните рискове в сделките с жилищни недвижими имоти в Източна Европа, разкрива Bloomberg.

Структурните рискове като тесните връзки в австрийската финансова система, специфичните структури на собственост и зависимостта от печалбите в Източна Европа са все още предизвикателства“, заявява член на Международната асоциация за финансово управление пред Bloomberg. “МВФ препоръчва от близо да бъдат наблюдавани институционални рискове, финансови взаимовръзки и неустойчиви банкови бизнес модели“.

Австрийските Erste Group Bank AG и Raiffeisen Bank International AG заедно с италианската банка UniCredit са трите най-големи кредитори в страните от бившия комунистически блок в Европа. Техните бизнеси водят до по-висок икономически растеж и по-високи печалби, но въпреки това носят значителни политически и кредитни рискове, които след 2008 г. се материализираха в страни като Унгария, Румъния и Полша.

Банкови обединения, фондации и държавни акционери са важните характеристики на австрийската финансова система. Цените на недвижимите имоти в страната рязко се повишиха през последното десетилетие, особено в столицата Виена. Според МВФ страната постига значителен напредък в борбата с прането на пари от последната оценка през 2013 г.

Коментари: 0