Според Мъск икономиката на Китай ще надмине 2-3 пъти американската

А това ще повиши напрежението помежду им

Според Мъск икономиката на Китай ще надмине 2-3 пъти американската

Снимка: БТА

7352 ~ 1 мин. четене
Илон Мъск прогнозира, че китайската икономика ще надмине тази на САЩ поне два, ако не и три пъти. От думите му става ясно, че това може да доведе до повишаване на напрежението между двете страни. 

„Основата на войната е икономиката“, коментира основателят на Telsa и SpaceX, цитиран от CNBC. „Ако имате половината ресурси на контрагента, тогава е по-добре да сте истински иновативен, ако не сте иновативни, ще загубите“, казва още той.

САЩ и Китай вече са двете най-големи икономики в света. Американската страна доминира с 21.44 трилиона долара номинален БВП, като представлява една четвърт от световната икономика. Азиатската страна обаче е най-бързо развиващата се трилионна икономика с БВП от 14.14 трилиона долара, според Nasdaq.

Тъй като населението на Китай е около четири пъти по-голямо от Съединените щати, Мъск каза, че това ще свали бариерата пред страната да надмине икономическия си размер. Населението на САЩ е около 330 млн. души, докато това на Китай – над 1.3 млрд. души. 

„Нужно е БВП на глава от населението да достигне наполовина този на САЩ, за да бъде икономиката им два пъти по-голяма от нашата“, изчислява Мъск. 

Подобен развой на нещата би налял още масло в огъня – напрежението между две страни вече е налице по въпроси като търговията и 5G технологиите. 

По време на изказването си Мъск многократно подчертава важността на иновациите в САЩ, които според него ще запазят конкурентното предимство на страната. Що се отнася до космоса например, смята той, Щатите са пред риск от изоставане, въпреки че преди това не е било така. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg