САЩ и талибаните подписаха историческо споразумение

Стъпка към прекратяването на най-дълго водената война от Америка

САЩ и талибаните подписаха историческо споразумение

Снимка: БТА

След едноседмично „намаляване на насилието“ САЩ и талибаните подписаха историческо споразумение в събота, което ще даде ход на изтеглянето на американските войски от Афганистан и потенциално ще проправи пътя към прекратяване на най-дълго водената война от Америка, предава CNN.

Споразумението беше подписано в Доха, Катар, от специалния представител на САЩ за помирение в Афганистан Залмай Халилзад – главен преговарящ на САЩ в преговорите с талибаните – и Мула Абдул Гани Барадар – главен преговарящ на талибаните. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео присъства също на подписването. Той подчерта, че Вашингтон внимателно ще следи за спазването на поетите от талибаните ангажименти. 

Съвместната декларация между САЩ-НАТО-Афганистан предвижда 18-месечно изтегляне на чуждите войски. „Но това зависи от споразумението между талибаните и САЩ. Ако тези условия не бъдат изпълнени, тази дата също ще се промени“, коментира съветникът по национална сигурност на Афганистан Хамдула Мохиб.  

Поетите ангажименти представляват „важна стъпка към траен мир в нов Афганистан, свободен от Ал Кайда и други терористични групо“, коментира преди ден американският президент Доналд Тръмп. 

Американските сили нахлуха в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Целта бе да се свалят от власт талибанита, които бяха подслонили лидера на Ал Кайда – Осама Бин Ладен, считан за организатор на кървавия атентат. 

Коментари: 0