Среброто отбеляза най-добрия си месец от 1979 г. насам

През юли златото постигна рекорден растеж за последните 4 г.

Среброто отбеляза най-добрия си месец от 1979 г. насам

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

На фона на отслабващия долар, ниските лихвени проценти и големия индустриален интерес благородните метали повишават цената си, постигайки исторически резултати. За златото юли беше най-добрият месец за последните 4 години, а среброто засили позициите си достигайки рекорден растеж за последните 4 десетилетия, пише Bloomber.

Среброто повиши цената си с 0.6% до 23.629 долара (19.87 евро) за тройунция, за да отбележи осма седмица на печалби. Този месец цената му е скочила с 30%, като такъв резултат не се е наблюдавал от 1979 г. насам. Към 09:05 ч. българско време среброто се търгуваше за 24.33 долара за тройунция. Благородният метал се използва като финансов капитал и индустриален инструмент, което го подлага на натиска на търсенето и предлагането в промишлеността.

„Очакваме инвестициите в сребро да се радват на силен растеж. Прогнозираме, че професионалният инвеститорски интерес към среброто ще се подобри значително през следващите месеци, тъй като златото отново е в бичи пазар и историческото подценяване на среброто го кара да изглежда още по-привлекателен", пише в доклада на Silver Institute Silver.

От своя страна жълтият метал е нараснали с 10% през юли, като спадът на долара е подкрепил цената му. Това и рекордният спад на реалните доходи в САЩ поставят под въпрос основната резервна валута на централните банки. Към 09:23 ч. българско време златото достигна 1 995 долара за тройунция, доближавайки значително психологическата граница от 2 000 долара.

Стимулите на правителствата също подкрепят цената на металите. Goldman Sachs Group прогнозира ралито на златото да достигне 2 300 долара за тройунция заради заплахата от инфлация в САЩ. Bank of America Corp. твърди, че цените могат да скочат до 3 000 долара за тройунция, а JPMorgan очаква растежът да се стопи до няколко месеца.

Коментари: 0