Средата и възможността за развитие могат да задържат младите в България

Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures:

Средата и възможността за развитие могат да задържат младите в България
2258 ~ 2 мин. четене
- Каква е дейността на Вашата компания?

- PostScriptum Ventures е фонд за дялови инвестиции. Инвестираме глобално във високо технологични и иновативни компании в сфери като fintech, IT, възобновяема енергетика, енергийна и ресурсна ефективност, energy storage. Инвестираме и развиваме компании и проекти в Европа, САЩ, Австралия и Азия.

Преди 3 години убедих инвеститорите и партньорa си, който е aмериканец, че тук има добри възможности както за инвестиции, така и за създаване на екип. Днес основният офис на PostScriptum вече е в София, а екипът ни е предимно от млади професионалисти, които са учили в чужбина и избраха да се върнат в България.

Инвеститор сме в български компании като Software Group, лидер в областта на IT решения за микрофинансиране, и International Power Supply (IPS), създател на една от най-високо технологичните енергийни системи за автономно токозахранване.

- Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсквате във Вашия сектор?


- Проблемите в нашия сектор в България са свързани със спецификата на това, което правим. Дяловите и рискови инвестиции (Private Equity and Venture Capital) са сравнително нова и недобре развита дейност в България и региона. Компаниите и предприемачите не са добре запознати с ползите от такъв тип инвестиция. Също така хората, които притежават нужния опит в тази сфера, са малко на брой и ни се налага да търсим и наемаме българи, които работят в чужбина. Ние се опитваме да ги привлечем и върнем обратно в България.

- Защо решихте да подкрепите инициативата на PwC България?

- Преди няколко седмици България беше предмет на статия в The Economist, за съжаление в доста лоша светлина като най-бързо топящата се страна в света. Емиграцията през последните 25 години, продължаваща и днес, е равносилна на национална катастрофа. Този процес трябва да бъде спрян, и всяка инициатива в тази насока е важна.

Смятам, че PostScriptum Ventures и бизнесите, в които сме инвестирали, могат да допринесат за това младите хора да повярват, че в България има компании на световно ниво, които предлагат отлични кариерни възможности.

- Смятате ли, че компаниите трябва да участват активно в подготовката на кадрите за пазара на труда?

- Да, категорично. Все пак те са тези, които разчитат на добре подготвени кадри, и които успяват благодарение на тях.

Например нашите портфолио компании си сътрудничат с университетите, които произвеждат бъдещите им служители. Software Group работи и подпомага Software University. IPS пък са в сътрудничество с Техническия университет. В момента ние водим разговори с неправителствени организации, свързани с образованието в България, затова как можем да си сътрудничим и да помогнем.

- Как според Вас трябва да се стимулират квалифицираните кадри, за да останат в България?

- Смятам, че основният стимул трябва да е средата и възможността за професионално развитие. Българската икономика става все по-интегрирана и много български компании, малки и големи, се конкурират и печелят на световния пазар. Имаме компании, които са глобални лидери в сегмента си. Това изключително много променя възможностите, които се откриват пред младите хора на прага на професионалния им живот.

Интервюто е част от кампанията "Tвoитe 25 пpичини дa избepeш Бългapия" на "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД (PwC Bulgaria), в която Economic.bg е партньор.

Подкрепи Economic.bg