Междуфирмените разплащания в България се забавят още

Най-голямо отлагане има в секторите Технологии и Строителство, сочи проучване на Euler Hermes

Междуфирмените разплащания в България се забавят още

Снимка: Pixabay

Средният период за разплащане между фирмите в България продължава да се увеличава. През 2018 г. той е достигнал 63 дни, като увеличението спрямо предходната година е с един ден, а спрямо 2016 г. - с 4 дни. Това показва проучване на световния лидер в застраховането на търговски кредити Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 000 компании от 20 сектора в 36 държави.

Най-много време у нас за поредна година отнема издължаването в сектора на технологиите – 134 дни. В топ 3 на бавните плащания се завръща строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни през 2016 г. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са "Стоки за свободното време" със 76 дни и "Стоки за бита" и "Машиностроене" с по 73 дни.

Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 година е 65 дни (66 дни през 2017 година). Според анализаторите на Euler Hermes тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 година и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен.

Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които според експертите се връщат към лошия навик да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни) и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

Така трите държави с най-бавно издължаващи се фирми са Китай, Гърция и Италия – средно 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос., обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. С повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни, имаме допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание., допълва тя.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експертен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.Коментари: 0