Срещата на върха в София е историческа и ще влезе в учебниците

Това каза главният зам.-помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард

Срещата на върха в София е историческа и ще влезе в учебниците

Снимка: МВнР

1092 ~ 2 мин. четене
Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София е историческа и ще влезе в учебниците. Това смята главният заместник-помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милард. Тя се срещна по-рано днес с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Според първия дипломат на България пък „фактът, че успяхме да организираме тази Среща на върха в София, вече е успех“.

„Приветствам лидерската роля на българското правителство за европейската перспектива за региона“, каза, от своя страна, още Милард, която бе на работно посещение в София. 

„Много е важно по време на разговорите страните да оставят проблемите помежду си и да имаме конструктивен и пълноценен диалог. Стабилността на Балканите е важна за стабилността за света. Интеграцията на страните от региона в евроатлантическите структури е дългосрочен приоритет на българската външна политика“, заяви Захариева. 

Според нея това събитие ще потвърди отново европейската перспектива за страните от региона и ще насърчи осъществяването на необходимите реформи. 

По време на разговора между нея и Милард бяха обсъдени и двустранни въпроси в областта на сигурността,  отбраната и енергийната диверсификация. Захариева и Милард се обединиха около тезата, че България и САЩ ще продължат активното укрепване на сътрудничеството в тези и други области от взаимен интерес. 

В рамките на дискусията бяха обсъдени и усилията за присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

„България е добър партньор на организацията от много години и мисля, че е време да започнат преговорите по присъединителния процес към ОИСР във възможно най-кратък период“, обясни  Екатерина Захариева.

Това е втората среща на българския вицепремиер и зам.-пом. държавен секретар Милард. Първата бе през септември 2017 г. в Ню Йорк.
Коментари: 0