Сривът на петрола извади от строя и световните индекси

Опасенията са, че свръх ниските цени на петрола може да нанесат сериозни щети върху икономиката

Сривът на петрола извади от строя и световните индекси

Снимка: БТА

656 ~ 3 мин. четене

Фючърсите на щатския петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през май падежираха във вторник на положителна стойност след безпрецедентното поевтиняване до отрицателните 37 долара за барел. Текущия контракт с падеж през юни, който отразява най-точно нагласите на пазара за цената на петрола също претърпя голям спад в цената с повече от 40% до 13.12 долара за барел. Опасенията са, че свръх ниските цени на петрола може да нанесат сериозни щети върху икономиката.

Ниската цена извади от строя един от най-големите борсово търгувани фонда (ETF) United States Oil Fund, който спря търговия, след като поевтиня с 30%. Наложи се мениджмънта на фонда да направи радикални промени в политиката си на управление и структурата, които позволяват инвестиция във фючърси с различен падеж, за да се избегнат допълнителни загуби.

Събитията с нефта допринесоха до спад на световните индекси. Щатския индустриален индекс Dow Jones се раздели с 631 пункта, което прави загуба от над 1200 пункта за последните два дена. Широкият индекс S&P 500 изостана с 2.67 на сто, докато Nasdaq Composite загуби 3.5% на фона на опасенията за влошаване на икономическата среда. 

В Европа най-силно беше понижението на водещия немски индекс DAX, който се понижи с 4 на сто до 10 249.85 пункта.

Акценти днес                                                

Икономически данни – Великобритания

В началото на деня ще бъдат публикувани данни за индексът на потребителските цени във Великобритания. Индикаторът измерва инфлацията в страната, а прогнозите на анализаторите са за спад на показателите спрямо предходния период. Ако данните се разминат с прогнозите и покажат по-лоша икономическа среда това би обезценило британската лира GBP.

Инструмент на фокус - United States Oil Fund

Сривът на петрол се прехвърля и към текущия контракт след като във вторник падежира майския фючърс. Безпрецедентното поевтиняване на суровината засегна един от най-големите ETF-и с експозиция в петрол. Възможно е спиране на продукта от търговия, но ако неприятностите с USO се разминат може да е добра възможност покупка на опции върху него със средносрочен падеж.

GBP/USD

Валутната двойка отново пое в низходяща посока, след формираната дивергенция, която оказа натиск върху цената. През деня ще бъдат публикувани данни за инфлацията във Великобритания, като очакванията са за спад на показателите. Ако данните бъдат разочароващи това би обезценило британската лира, което ще подкрепи идеята за задълбочаване на низходящото движение.

OilUK

Юнския контракт на петрола последва предшественика си с безпрецедентен спад на цената, поради трудностите от складиране на добитата суровина. Европейският сорт Брент запазва стойността си все още въпреки големите спадове. Инвестицията в такъв момент е изключително рискова и е по-добре да се избягва. Влизане в дълга позиция може да се обмисля едва след поскъпване на цената над „Вилата на Андрю“

Nasdaq

Технологичният индекс се отдалечи от локалните максимуми, на фона на лошите предпоставки за развитие на фондовия пазар в САЩ. Историческото поевтиняване на петрола оказва силен натиск върху пазара и икономиката. Смятаме, че низходящото движение ще продължи до зоната на подкрепа около 8100 – 8260 пункта, където ще очакваме забавяне на спада и опити за обръщане. Възможно е дори тестване на психологическата граница от 8000 пункта, но при позитивни нагласи на инвеститорите трябва да последва бързо покачване над 50 периодната средна.

Подкрепи Economic.bg