Сривът на Търговския регистър уврежда бизнес средата

„Това носи директна загуба, както на начинаещи компании, така и на динамично развиващи се установени компании\", смятат от GEM България

Сривът на Търговския регистър уврежда бизнес средата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Сривове като този в Търговския регистър са недопустими, ако искаме България да бъде взимана насериозно като атрактивна дестинация за инвестиции и правене на бизнес. Това е записано в позиция на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) - международна организация, която следи нагласите на предприемачите в различните държави по света.

Това носи директна загуба, както на стартиращите компании (startups), така и на динамично развиващи се установени компании (scaleups) - невъзможност за прехвърляне на дялове, финансиране, откриване на сметки, вадене на електронен подпис, вписване на промени и др. Това носи допълнителни рискове за сигурността при евентуални трансакции без възможност да бъдат верифицирани важни реквизити, пишат от българския офис на GEM.

Според Глобалния предприемачески мониторинг, доверието в основни институции, администриращи и обслужващи компаниите е задължително условие за добра предприемаческа среда.

Изразяваме загриженост към настоящата ситуация, в която не функционира продължително ключов регистър - Търговския регистър към Агенцията по вписванията, на който разчитат всички компании и ЮЛНЦ за своя статут и огромна част от своята дейност, както и почти всички организации и институции в България, които ги обслужват, пише още в изявлението.

Коментари: 0