Стамен Янев: България ще бъде във фокуса на ЕС и Китай през 2018 г.

Диалогът с бизнеса става все по-конструктивен, категоричен е той

Стамен Янев: България ще бъде във фокуса на ЕС и Китай през 2018 г.

Снимка: Economic.bg

624 ~ 1 мин. четене
България ще бъде във фокуса както на Европейския съюз, така и на Китай през 2018 г. и трябва максимално да се възползваме. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев пред Bloomberg TV.

По думите му диалогът с бизнеса става все по-конструктивен и БАИ има списък от потенциални проекти, които евентуално могат да бъдат реализирани по линия на китайския проект. "Към момента определено има интерес от страна на Китай към България. Има изместване на центъра на гравитация по отношение на бизнеса и инвестициите към Източна Европа и затова фокусът е върху нас", обясни Янев.

Той подчерта, че работата с китайски инвеститори има своите особености и е нужно повече търпение, за да се изгради доверие. "Именно в търпението е разковничето на успеха", категоричен е шефът на БАИ. 

Относно инициативата с името  "Един пояс - един път" Янев обясни, че идеята е да се изгради един мащабен инфраструктурен проект, защото пристигането на стоки от Китай до Източна Европа по море, както се извършва в момента, отнема 40 до 45 дни, ако се използва северният път, който има ограничени възможности - 30 до 35 дни, подчерта Янев.

"При изграждането на този път времето ще се сведе до 14-15 дни. Всяка една от страните има интерес това да се случи, а България се намира на стратегическо място и основните транспортни коридори минават през нея", коментира още изпълнителният директор на БАИ.
Подкрепи Economic.bg