4 стари технологични джаджи, които днес струват скъпо

Може да са ценна антика, вместо да събират прах на тавана

4 стари технологични джаджи, които днес струват скъпо
6510 ~ 2 мин. четене
Технологиите днес се развиват с такава скорост, че много "стари" технологични продукти са на не повече от 20 години, но днес ни се струват като антични.

Някои от тях все още работят и сигурно могат да се ползват. Но също така, макар и непотребни, са се превърнали в ценни колекционерски предмети.

И както се оказва, някои от старите технологични продукти, прибрани на тавана може да ви донесат добри пари.

Вижте 4 технологични продукта, които днес струват много повече от първоначалната им цена:

Sony TPS-L2 Walkman: от 300 до 700 долараВсички днес сме свикнали да слушаме музика директно на телефоните си, но не толкова отдавна слушането на музика беше съвсем различно изживяване. Преди стрийминга имаше MP3 плейъри, а преди тях имаше CD плейъри, но дори преди това имаше касети и прочутия Уокмен.

Първоначално този Walkman е пуснат през 1979 г. и според TechRadar отбелязва скок на популярността благодарение на филма „Пазители на галактиката“. Money Inc пише, че през последните години тези Sony Walkman се продават в eBay между 300 и 700 долара.

Оригинален iPhone: 15 000 долараРеволюционен за своето време, оригиналният iPhone е пуснат през 2007 г. и оттогава има повече от десет поколения. За да се запознаете с телефона, от който започна смартфон революцията, Popular Mechanics съобщи, че 15 000 долара могат да ви купят оригинален  iPhone все още в заводската си запечатана кутия в eBay.

Xerox Alto: 30 000 долараДа, това е продукт на едноименната компания за копирни машини, но самият той не е копирна машина. 

Компютърът Xerox Alto е пуснат през 1973 г. и макар че никога не е бил произвеждан за търговската мрежа (той се е продавал вместо това главно на университети), неговата иновативна система за управление на потребителски интерфейс, управлявана от мишка, в крайна сметка ще вдъхнови класическия интерфейс за настолни компютри, въведен от Macintosh на Apple през 1984 г.

Според Popular Mechanics, нефункциониращ Xerox Alto е продаден на eBay през 2010 г. за $30 000.

Apple I: 43 000 долараГодини преди първият компютър Macintosh да направи революция в личното изчислително пространство, Apple пуска първия си настолен компютър, наречен Apple I - през 1976 г. Според Mashable компанията прави само 200 бройки Apple I и ги продава за 666,66 долара всеки. 

Turbo Future съобщава, че Apple I е бил продаден през 2013 г. за изумителните 390 000 долара, но и че най-добрите успешни оферти за eBay за други бройки са за около 43 000 долара.
Подкрепи Economic.bg