Стартира първата в света 5G мрежа

Verizon обяви начало на своята програма First on 5G

Стартира първата в света 5G мрежа

Снимка: Pixabay

Американският телеком оператор Verizon удържа на миналогодишното си обещание през есента на 2018 г. да започне да предоставя 5G домашен интернет. Компанията обяви началото на своята програма „First on 5G“ и от днес вече са възможни инсталации в някои части от Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто, пишат световните медии. По думите на компанията това е първата в света мрежа от пето поколение. 

Бъдещите 5G мрежи ще предоставят широколентова връзка с възможност за супер бърз пренос на данни. Потенциалът им крие възможности за доставка на 1GB цифрова информация за едва 1 секунда, а средната скорост поне засега ще варира около 300 Mbps. 

Услугата, стартирана от Verizon днес, е временна. Тя се основава на 5G TF стандарта на компанията. В глобален мащаб обаче трябва да се наложи 5G NR стандарт, който тепърва предстои да бъде финализиран от телеком асоциацията 3GPP. 

САЩ е страната, която изглежда най-готова за внедряването на 5G, следвана от Китай. Европа обаче изостава, алармират експерти, въпреки че и тук вече има заявки от играчи като Vodafone за пускане на тестови услуги. 
Коментари: 0