Статистиката потвърди шока за българската икономика през април

Обемът на продукцията на някои стоки се срива с две трети, а оборотът дори при търговията с хранителните стоки отчита спад през април

Статистиката потвърди шока за българската икономика през април

Снимка: Economic.bg/Архив

2093 ~ 2 мин. четене

Първият пълен месец, в който България бе в извънредно положение - април - е бил шоков за българската икономика. Обемът на производството в ключовите сектори се срива с над две трети, като дори търговията на дребно не е подмината от тежката ситуация. Обстоятелствата, породени от разпространението на коронавируса и усилията за овладяването му, са сринали с двуцифрени стойности индустриалното производство, строителството и търговията, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Навлизането на коронавируса у нас и рестрикциите от страна на правителството съвпаднаха със започналото още миналата година отслабване на индустриалното производство. Първите признаци за потъващата икономика бяха налични още през март, когато продукцията в промишлеността отчете спад от 6.9%, но през април трудностите пред предприятията се задълбочават и потъването вече е 15.7% спрямо април 2019 г.

Потъването на индустриалното производство се дължи основно на намалелия обем на продукцията в преработващата промишленост. При автомобилите, ремаркета и полуремаркета през април има срив със 74%, производството, некласифицирано другаде - с 45.4%, а производството на машини и оборудване, съществена част от което е предназначено за износ - с 37.6% спрямо 12 месеца по-рано. Спад се наблюдава и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 10.9%).

Увеличение е отчетено само в производството на няколко основни стоки, като най-съществено е при лекарствените продукти - с 19.3%. Статистиката отчита ръст на годишна база и в добивната промишленост - с 9.3%, за което „виновник“ до голяма степен е добивът на въглища и метални руди, но спрямо месец март понижение е отчетено и там.

Търговията на дребно също достига исторически дъна, като оборотът в сектора за април е надолу с 20% спрямо същия месец на 2019 г. Обемът на постъпленията от търговията с горива спада най-рязко - с 40.3%, но това се дължи и на понижените цени на продуктите през април, когато петролът достигна най-ниските си цени за последните 20 години.

Оборотът при търговията на дребно с други нехранителни стоки също се срива - с 22.9%. Основен двигател за спада е търговията с текстил, облекло и обувки - със 72%, тъй като този тип магазини бяха затворени в обектите от тип мол, а и хората избягваха тези извън търговските центрове. Търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника е надолу с 27.7%, а оборотът в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита отчита спад с една четвърт на годишна база.

За втори пореден месец годишно увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%, което показва, че в условията на социално дистанциране хората са предпочели да заложат на повече онлайн покупки.

Оборотът се свива дори при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9%), което означава, че населението намалява разходите си през април по всички възможни точки.

Най-слабо през април е пострадал сектора на строителството, въпреки че и той отчита двуцифрен спад - с 15% спрямо миналата година. Въпреки че липсваше директна забрана за строителните дейности, продукцията в сектора се свива още повече спрямо март, когато бе въведено извънредното положение.

Сривът в строителния сектор се дължи основно на сградното строителство, обемите при което намаляват със 17.3%, а при инженерното (инфраструктурното) - с 11.7%.

Подкрепи Economic.bg