За първи път в историята Хонконг директно спасява частна компания

Правителството на региона иска да предотврати увеличаването на дела на китайска авиокомпания в Cathay Pacific

За първи път в историята Хонконг директно спасява частна компания
932 ~ 1 мин. четене

За първи път в историята правителството на Хонконг директно спасява частна компания. Cathay Pacific обяви във вторник плана за рефинансиране, според който ще продаде 6.1% дял от превозвача на автономния регион.

Планът за спасяване на авиокомпанията включва три стъпки. Първата е емитирането на привилегировани акции в размер на 2.5 млрд. долара, които ще се прехвърлят на правителството на Хонконг. Вторият е емитирането на допълнителни акции за съществуващите акционери за 1.5 млрд. долара. Накрая, третият етап е получаването на краткосрочен заем от правителството в размер на 1 млрд. долара.

Основните акционери на най-големия хонконгски въздушен превозвач ще останат британската корпорация Swire Pacific и китайската авиокомпания Air China, но съвместният им дял в Cathay Pacific ще намалее от 75% на 70.4%. В същото време един от вариантите за спасяване на Cathay Pacific беше увеличаването на дела на Air China, но регионалното правителство избра за първи път да прибегне до закупуването на дял в частна компания, за да го спести и по този начин да предотврати увеличаването на дела на китайската авиокомпания.

Подкрепи Economic.bg