Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Бащата на валутния борд определи законовите промени за ERM II като проява на пълно неразбиране у политиците ни

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към еврозоната. Това заяви бащата на валутния борд у нас проф. Стив Ханке в интервю за БНР. Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Обвързаността на лева с единната европейска валута го прави „клонинг на еврото“ и практически двете валути са едно и също, смята Ханке. „България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика“, коментира той.

Според проф. Ханке няма никакъв смисъл от ERM II, или т.нар. чакалня, която ЕС създаде за страните, които не са въвели еврото, но имат валутен борд.

„За да ви демонстрирам колко абсурдно действа Европейският съюз по тази тема, ще дам примера с Черна Гора. През 1999 година аз бях част от екипа на високо равнище, който работи по смяната на югославския динар. Тогава просто го заменихме с германската марка, а когато еврото бе създадено, Черна Гора започна да използва него, защото вече германската марка не съществува. Какво - искате да ми кажете, че Черна гора трябва да основе своя собствена централна банка и да емитира черногорска валута, за да влезе в Европейския съюз и чакалнята за еврозоната. Това може само бюрократ да го измисли. Абсурдно е, те вече работят с евро“, смята още Ханке.

Професорът разкритикува направените от властта промени, според които след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Депутатите дадоха мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев-евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, изтъква Ханке.

По повод твърденията на различни икономисти, че въпреки всичките си постижения валутният борд вече е изчерпал функциите си, Ханке казва: „Бих казал категорично, че тези икономисти са глупави и не разбират нищо от стабилност. Важността на стабилността е изключителна, особено за държави като България, която е изложена на толкова много външни рискове. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо“.

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната. „Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Коментари: 0