Модели като КТБ винаги завършват със сълзи

Този \"смъртоносен коктейл\" се състои от \"частни лица с тъмна репутация\", примесени с \"български политици, на които човек изобщо не може да има доверие\", казва професорът

Стив Ханке:

Модели като КТБ винаги завършват със сълзи
240 ~ 2 мин. четене
Професорът по икономика в университета "Джонс Хопкинс" Стив Ханке заяви, че случилото се с КТБ е част от модела след разклащането на комунизма в България.

В интервю за "Ню Йорк Таймс" Ханке обяснява, че този "смъртоносен коктейл" се състои от "частни лица с тъмна репутация", примесени с "български политици, на които човек изобщо не може да има доверие", предаде БТА. И всичко това "винаги завършва със сълзи", заключава икономистът, който е познавач на България.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че фалитът на банката е първият в Източна Европа след банковата криза в региона през 90-те години. И понеже КТБ отдавна е финансов брокер на елита в България, нейното рухване хвърля светлина върху връзката между бизнеса и политиката в България.

Банкрутът на КТБ може да доведе до внасянето на съдебни искове към държавата от големите акционери и вложители, посочва нюйоркското издание.

"Файненшъл таймс" пък привежда заключението в одиторския доклад на "Ернст енд Йънг Делойт България" и AFA, че банката е "следвала неконвенционални и некоректни бизнес практики, като е извършвала сложни операции с цел да се прикрие същността на сделките и трансакциите".

Отпускането на кредити е ставало чрез специално създадени компании посредници, холдингови компании и други подобни, което е несъвместимо с почтената банкова практика", пише в доклада, цитиран от изданието.

Вестникът обръща внимание и на вестта, че номинираният за премиер на България Бойко Борисов е представил състава на своето правителство на малцинството, което "Файненшъл таймс" окачествява като "крехко".

Българската икономика понесе удари под управлението на ръководеното от социалистите правителство - рязък спад в чуждестранните инвестиции и блокирането на милиони евро от фондовете на ЕС заради корупцията при търговете за тяхното усвояване в инфраструктурата и проекти за регионалното развитие, пише в заключение "Файненшъл таймс".

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg