СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

Прогнозата е по-оптимистична от сценария за 32% спад

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

Снимка: БТА

308 ~ 1 мин. четене

Световната търговска организация (СТО) очаква глобалната търговия да се свие с 13% през тази година, като причината за това са шоковете, предизвикани от коронавирусна криза. Сегашната прогноза е значително по-оптимистична от другия сценарий за спад от 32%, предава Reuters. 

Нарастват обаче опасенията от все по-голяма самодостатъчност на страните като отговор на пандемията, коментира по време на онлайн събитие Роберто Азеведо, генерален директор на СТО. 

Той изтъкна, че концентрирането на производството в дадена държава я излага на широк спектър от шокове. Затова, според него, нациите трябва да диверсифицират източниците на доставки, особено на фона на очакваното преосмисляне на глобалните вериги, което се очаква да се случи през идните години като резултат от COVID-19. 

Азеведо ще се оттегли от поста си на генерален директор на СТО този месец, година по-рано от планираното. Той съобщи за решението си изненадващо през май. Това се случва в момент, когато организацията, заедно с много други, се бори да овладее глобалното напрежение и да координира мерките срещу коронакризата. 

Подкрепи Economic.bg