Столична община с проект за намаляване на загубите на вода

В резултат на предприетите действия средният денонощен разход е намалял с до 30%

Столична община с проект за намаляване на загубите на вода

Снимка: Красимир Свраков

400 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Столична община (СО) започна реализация на пилотен проект за намаляване на загубите на вода в административни и промишлени сгради. В шест обекта на столичния "Автотранспорт" и "Електротранспорт" бяха инсталирани дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните. Събраната досега информация показва постоянен разход на вода в часови интервали, без активна дейност в обектите.

Използването на иновативни технологии за подобряване на ефективността на всички общински дружества е приоритет за Столична община“, каза Кристиан Кръстев, зам.-кмет в направление „Транспорт и градска мобилност“.

Той обясни, че в началото на 2021 г. общината, съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и със съдействието на UDIH – хъб за цифровизация на комуналните услуги, е стартирала инициатива за обследване на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори.

За оптимизация на консумацията и намаляване загубите на вода в три от обектите –  Трамкар връзка 2, Гараж "Дружба" – питеен водопровод и тролейбусно депо "Надежда" бяха монтирани регулатори на налягането. И в трите обследвани сгради налягането беше понижено до 3,3 бар. В резултат на предприетите действия средният денонощен разход на вода беше намален с до 30%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg