Стоянова: Минималната заплата трябва да стигне 40% от средната за страната

Финансовата и фискална устойчивост на държавата е много добре, обясни Стоянова

Стоянова: Минималната заплата трябва да стигне 40% от средната за страната
680 ~ 2 мин. четене

Минималната работна заплата у нас трябва да достигне 40 % от средното възнаграждение за страната, смята Менда Стоянова,  депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Средната работна заплата у  нас се очаква да достигне 1500 лева през 2021 г., уточни Стоянова. „Нормално е да расте и минималната заплата, която ще е 40 на сто от средната”, каза тя.

По отношение на финансовата и фискалната устойчивост на държавата, Стоянова каза, че тя е много добре към този момент. „Към месец март бюджетът е на излишък около 1 милиард лева, а приходите са над 660 милиона лева, което е с 8.5% повече за същия период на миналата година”, уточни тя.

По думите ѝ само данъчните приходи са над 10.5% повече от приходите за същия период на 2016 г., когато също имаше сериозен ръст на приходите спрямо предходната 2015 г. „Така че тенденцията наистина е много добра”, обобщи Стоянова.

По данни на НСИ, безработицата е 6.9%, а средната работна заплата за първото тримесечие на тази година е 1006 лв. „Това означава, че се запазва нивото и ръста, което беше постигнато през четвъртото тримесечие на миналата година”, обясни тя, като допълни, че има и сериозен фискален резерв от порядъка на 12-13 милиарда лева, който е страхотен буфер в държавата.

Стоянова обаче е категорична, че бюджетът не трябва да бъде двигателят на икономиката и не трябва да е центърът, около който се водят дискусии. „Бюджетът е просто един инструмент на държавата за преразпределение на едни пари, които се изземват от хората и бизнеса и чрез държавата се преразпределят за т.нар. публични услуги”, обясни тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Коментари: 0