13 страни в Европа с най-висок стандарт

Подреждането взема предвид не само доходи, но и качество на живота

13 страни в Европа с най-висок стандарт

Много от Европейските държави са сред първенците по качество на живот в света. Жизненият стандарт  се определя не само от приходите, но и от цената на живота и покупателната способност.

„Когато става дума за качество на живот, високият доход и ниските разходи не са единственият определящ фактор. Важни са също свободното време и почивката, дали човек може да си позволи качествено време за себе си и да обогати живота си”, коментира д-р Андрей Чембърлейн, главен икономист на Glassdoor.

Преди дни ви представихме класацията на Glassdoor за най-скъпите градове в Европа.

Вижте сега подредбата и на европейските държави с най-доброто качество на живот:

13. Испания

Страната е на по-задна позиция, защото заплатите тук са близо до най-ниските нива в Европа.

12. Белгия

Средната заплата тук е 41 000 евро годишно, но разходите за живот за по-високи от други европейски държави.

11. Франция

Заплащането тук е относително скромно на фона на на-високото в Европа – 6-тото най-ниско.

10. Великобритания

Тук средната заплата според Гласдор е също като в Белгия – 41 000 евро годишно (31 800 паунда), но разходите за живот са едни от най-ниските. Лондон е третият най-скъп град за живот в индекса.

9. Австрия

Страната е на средното ниво по размер на възнагражденията, но тук жилищните цени и наеми са по-ниски от тези във Великобритания, поради което страната е едно място по-напред в подреждането.

8. Ирландия

Заплатите тук са конкурентни и страната може да се похвали с висока покупателна способност на населението- почти колкото в Швейцария.

7. Норвегия

Страни с високи разходи за живот, най-вече в големите градове, не винаги предлагат и най-високия стандарт на живот, както е случаят с Норвегия, се казва в доклада на Гласдор. Заплащането тук е доста високо – 61 000 евро годишно, но и разходите за жилища и стоки също са едни от най-високите.

6. Финландия

Въпреки високите доходи, разходите за стоки, транспорт, комунални услуги и наеми са също сравнително високи. Но все пак страната е в по-челните позиции, защото на финландците остава и достатъчно приличен разполагаем доход.

5. Холандия

Страната е с добро съотношение на доходи и разходи.

4. Швеция

Цените на местните стоки и услуги (включително храна, транспорт и наеми) са относително ниски за нивото на доходи.

3. Германия

Любопитно за самите изследователи е третото място на Германия, където заплатите да относително ниски в сравнение с останалите държави на челни места. Но покупателната способност на германците е висока.

2.  Дания

Дания се класира по средата по ниво на заплащането, но цената на живота е по-ниска, в сравнение с други европейски държави. Така че гражданите имат повече разполагаем доход в сравнение с тези на другите страни.

1. Швейцария

Швейцарецът получава висока заплата, но и има високи разходи. И все пак, средният гражданин на голям град в страната може да си позволи да си купи двойно повече, отколкото един жител на Ню Йорк. 

Коментари: 0