Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

Гърция и Франция вече въведоха изискване за задължителна ваксинация на медицинския персонал

Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

Снимка: Unsplash

2384 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Страните от Европейския съюз по свое усмотрение може да въвеждат задължителна ваксинация на своето население, ако епидемиологичната обстановка го налага. Според представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер най-важната задача пред ЕС е продължаването на ваксинацията, съобщава БТА.

Всяка държава трябва да вземе самостоятелно решение, но Европейската комисия счита, че ускоряването на ваксинацията е важна задача. Тя зависи от това държавите-членки какви мерки ще предприемат“, коментира Де Кеерсмакер.

Той допълни, че ЕК продължава да се стреми да достигне целта си от 70% ваксинирано пълнолетно население до края на лятото.

В понеделник ръководителят на ЕК Урсула фон ден Лайен заяви, че всички 27 държави от Блока са получили достатъчно дози ваксини, за да изпълнят поставената цел. Всъщност от началото на лятото степента на ваксинация рязко намалява заради големия брой хора, които са скептично настроение към ваксините.

За да насърчат ваксинацията и за да ограничат разпространението на новия вариант „Делта“, някои страни въведоха по-строги мерки в разгара на летния сезон. Гърция обяви, че заведенията на закрито ще работят само за ваксинирани и че медицинските работници ще бъдат ваксинирани задължително. Френският президент Еманюел Макрон също обяви задължителна ваксинация на медицинския персонал, както и въвеждането на санитарен паспорт за посещение за ресторанти, барове и търговски центрове от началото на август.

Подкрепи Economic.bg