Малта се отказа да затваря границите си за неваксинирани

Решението на правителството идва само часове преди влизането в сила на забраната, която бе приета миналата седмица

Малта се отказа да затваря границите си за неваксинирани

Снимка: Pixabay

840 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Малта се отказа от плана да затвори границите си за хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19. Това се случи броени часове преди официалното влизане в сила на забраната, която бе приета миналата седмица., съобщава АФП. Вместо това пристигащите в страната ще бъдат поставяни под карантина.

„Тези, които пристигат в Малта от страните в приложения списък без ваксинационен сертификат, ще трябва да останат под карантина“, обяви правителството.

В листа са страни от Европейския съюз, Великобритания, части от САЩ, Япония, Африка и други, които могат да бъдат намерени на сайта на МВнР на Малта.

Срокът на карантината не е ясен, но правителството вече въведе задължителна 14-дневна самоизолация за пристигащи от високорискови страни в „червена зона“. Предполага се, че за неваксинираните тя ще бъде минимум 10 дни.

От днес в Малта са затворени езиковите училища по английски език. Там бяха регистрирани голям брой заразени и в момента стотици ученици, включително 150 италианци, са блокирани под карантина на острова.

Данните на здравните власти показват, че около 80% от пълнолетните жители на Малта са напълно ваксинирани.

Подкрепи Economic.bg