Инфлацията в САЩ поведе борсовите индекси надолу

Силният долар взе превес над акциите, а златото леко поскъпна

Инфлацията в САЩ поведе борсовите индекси надолу

Снимка: Pixabay

1480 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Вторник бе червен ден за американските фондови пазари, след като и трите главни индекса записаха загуби. S&P 500 намаля с 0.35%, основно поради повишаването на инфлацията за изминалия месец, като според индекса на потребителските цени това е най-високото месечно увеличение от 13 години насам. В резултат силният долар взе превес над акциите, а пък слабото търсене на аукциона за 30-годишните щатски облигации върна доходността на 10-годишните такива обратно на 1.4%. Dow Jones се понижи със 107 пункта или 0.31%, като същото стори и NASDAQ, снижавайки се с 0.38%.

В Европа нивата на инфлация в Германия намаляха с 0.1%, а в отзвук DAX по подобие загуби 0.1% - същият спад отчете и FTSE 1000.

Нефтът се търгуваше по-високо, като цените на WTI нараснаха с 1.51% до стойности от 75.22 USD за барел.

Увеличаването на инфлацията в Щатите се отрази маргинално на златото, като жълтият метал поскъпна с 0.08% за деня, търгувайки се за 1 807 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – производствените цени във Великобритания и САЩ

Вниманието днес е насочено към производствените цени и нивата на инфлация според индекса на потребителските цени във Великобритания сутринта, докато в САЩ в следобеда ще разберем за запасите на бензин и лек суров петрол, както и състоянието на държавната бежова книга.

Инструмент на фокус

Virgin Galactic – Дневна

Акциите на компанията завършиха юни близо до рекордни стойности, като предпоставки за нов връх имаше и в началото на този месец. Цената, обаче, бързо се върна в началото на скорошния си тренд след незадоволителни новини откъм фундамента на компанията. С нови по-ниски върхове и дъна, низходящото движение среща първа зона на подкрепа, формирана от 50-периодната експоненциална пълзяща средна около 35 USD. Пробив под нея може да даде предпоставки за движение до 20 USD, друго силно място на купувачи.

USD/CHF – Дневна

След като успя да осъществи истински, а не фалшив пробив на нива около 0.9050, валутната двойка се радваше на възходящ тренд, но след няколко опита не можа да пробие позната съпротива в подножието на 0.9300. Продължаването на възхода беше отблъснато няколкократно, а в допълнение RSI индикатора също ни показва, че се намираме в прекупената територия, когато стигнем тези стойности. Движения надолу около 50 ЕМА би трябвало да се приемат като началото на мечи тренд, особено имайки предвид, че това засега е и подкрепа на двойката.

Copper – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на медта все още не е излязъл от низходящия си тренд, въпреки, че намери временни купувачи, които да стабилизират цената около 430 USD. Именно там засега наблюдаваме консолидация, като все още няма траен пробив на формиралата се съпротива от 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Линиите на MACD индикатора се пресякоха наскоро в полза на бичи настроените, но връзката за момента е прекалено слаба, за да покаже със сигурност формирането на възходящ тренд.

S&P 500 – Дневна

Макар и с леки забавяния по пътя, широкоспектърният индекс на Щатите не може да намери повод да прекъсне възхода си от още преди началото на годината. Оптимизмът сред инвеститорите е голям, а и дори да се намерят мечи търговци, то всяка корекция бива възпряна при 50 ЕМА, а вече и при кота 4 300. След всеки нов връх виждаме все пак корекция, или най-малкото обиране на печалбите, а факта, че се намираме в прекупени стойности според бавния Стохастик също е сигнал, че скоро е възможно да видим няколко дни в червено. Допълнително, наблюдаваме и дивергенция в бавния Стохастик във връзка с върха на последния зелен ден, което сочи, че засега има забавяне сред купувачите.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg