Строежът на „Струма“ продължава след 5-месечно забавяне

Няма да има промяна на трасето, а археологическите находки ще бъдат запазени

Строежът на „Струма“ продължава след 5-месечно забавяне
Строежът на лот 3.1 от магистрала „Струма“ продължава, след 5-месечното забавяне, което се наложи заради откриването на археологически разкопки. Това стана ясно на среща в Благоевград между министъра на културата Боил Банов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, кмета на Благоевград Атанас Камбитов и инициативния комитет за запазване на разкопките.

Банов обясни, че ще започне реализирането на проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край с.Покровник  - римска гробница, баня и църква от 3-6 век. Идеята е те да бъдат преместени от трасето на магистралата, на около 20 метра встрани, за да може да бъде съхранен целият обект с ключовите в него места.

„Римската вила с баня остават на място. Районът ще се обособи като археологически парк на открито“, увери Боил Банов. Припомняме, че строежът на третия лот бе спрян след посещение на премиера Бойко Борисов на 5 май в отсечка около 1,9 км заради откриването на археологически разкопки. След него започнаха масови протести за запазването на археологическия обект.

Според кмета на Благоевград предстои изграждане на инфраструктура, която ще позволи обектите край Покровник да се превърнат в туристическа забележителност. За целта ще е необходимо да се изградят два подхода – откъм новата отсечка на магистралата и откъм с. Покровник.

„Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо”, каза председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.
Коментари: 0