Строителите искат връщане на държавната програма за саниране

Според бранша има готови проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв., правителството само трябва да плати

Строителите искат връщане на държавната програма за саниране

Снимка: МС

4772 ~ 4 мин. четене

Възобновяване на Националната програма за енергийна ефективност и нови строги правила, по които тя да се извършва, за да може повече фирми да участват в нея и респективно да се създаде по-голяма заетост, за да се излезе по-бързо от кризата. Това искат от Камара на строителите, които днес се срещнаха с министър-председателят Бойко Борисов, за да разговарят по този въпрос.

„Сега трескаво в цяла Европа започват проекти, за да се използват грантове за саниране. Ние в България имаме готови, утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС. Готови сме много бързо да задвижим този механизъм“, каза Валентин Николов, председател на Камарата на строителите, по време на извънредния брифинг в Министерския съвет, който се проведе тази сутрин след срещата им с Борисов.

Николов визира държавната програма за саниране, в която държавата наля 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока. В последствие обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на поставени крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел.

Трябва да отбележим, че в тази програма няма самоучастие от страна на собствениците, което предполага занижен контрол от тяхна страна и възможност за злоупотреби от страна на общини и фирми.

Според бранша обаче програмата е била  „политически оплюта“ и затова е спряна. Нейното действие обаче е „облагородило целите градове, в които е действала“.

„Това е една много хубава програма, която за съжаление политически беше оплюта и обругана и спря своята дейност. Бяха обновени около 2000 български сгради. Тя мултиплицира ефекта на заетостта, защото там работеха не само строители, но и доставчици. Всички райони, в които тя се извършваше, живнаха. Говорим както за малките търговци, така и за хотели, ресторанти, оживиха всичките райони, в която беше реализирана. Да не говорим и за самата ефективност - минималната енергия, с която се отопляват и охлаждат. Една програма, която нашите бащи и дядовци, които заточихме в панелните сгради без никакво бъдеще, ни целуваха ръцете и ни благодариха. Имаше много такива баби. Да, доста от големите фирми в бранша взеха участие, но и страшно много малки. Ако тя се продължи, ще създаде заетост за над 150 000 българи, които ще намерят своето място там“, каза Николай Николов, зам.-председател на Камарата на строителите.

От бранша искат дейността по въпросната програма да се извършва по нови правила. А именно на една фирма да не се дават повече от два обекта, за да може повече фирми да участват в този процес. „Отправихме предложение към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на една фирма да не се дават повече от два обекта, както и да не се изчислява обща цена на квадратен метър, а по отделно за всяка дейност, за да може нещата да са по-ясни и прозрачни“, каза Валентин Николов.

„Имаше много критики за корупция при санирането. Възможно е, безспорно е, че има такива случаи. Но този процент от общия брой на санираните сгради е едва 1-2%. Така че тук говорим за мощен механизъм, който да противодейства на безработицата“, допълни той.

Какво искат още от бранша?

Друг акцент от исканията на строителите е промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-мантажни дейности между 14-16.00 ч. Според тях трябва ясно да се дефинира какво е позволено и какво не, „защото нали разбирате, че изливането на бетон, когато е започнало, не може да спре точно в 14.00 ч. А и понякога замазването на една стена е доста по-безшумно от колите по булеварда“, изразиха мнение по време на брифинга от Камарата на строителите.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който също взе участие в брифинга, обяви, че ресорното министерство подкрепя това предложение, но то трябва да бъде съгласувано и с другите ведомства и да се мине по реда. Тоест предложение и последващо обществено обсъждане.

Строителството ще спаси България при излизане от кризата

Такова мнение изразиха от бранша, като уточниха, че това е единственият сектор, който може да увеличи своята дейност в пъти.

„Ние преди месец и половина поискахме да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега сме с друг апел - не просто да не се спира строителството, а когато се набелязват мерките за излизане от кризата, сме на мнение, че това е един от секторите, който задвижва цялата икономика“, заяви председателят на Камарата на строителите и уточни, че такова е мнението на всички техни европейски колеги.

„Даже според английските колеги, за да се излезе от икономическата криза, трябва „строително цунами“. Ние стъпваме на философията на французите, които казват „върви ли строителството, върви всичко“. Ние стъпваме и на икономическия опит и инстинкта за оцеляване на германците. Ако се върнем при предишната криза (през 2008 г.), те излязоха от нея, защото вложиха много средства именно в строителството“, обясни Николов. Безвъзмездната помощ за бедните е краткосрочна стъпка, а инвестициите в строителството дългосрочна. Такова мнение са изразили от бранша пред премиера Борисов, каза още той.

Подкрепи Economic.bg