Студената война между САЩ и Китай се пренася в Африка

Пореден щрих на геополитическото противоборство

Студената война между САЩ и Китай се пренася в Африка

Снимка: Unsplash

Докато Африка се бори с увеличаващите се коронавирусни инфекции и САЩ, и Китай демонстрират готовност да помагат за овладяването на заболяването на континента, пренасяйки враждата помежду си дори на тази арена. В това ескалиращо съперничество има обаче по-голям залог, отколкото просто справянето с вируса, пише кореспондентът на BBC Africa Андрю Хардинг. 

По думите на американския държавен секретар Майк Помпео няма друга страна, която да прави повече за борбата срещу COVID-19 в Африка от САЩ. А и като цяло „в подкрепа на глобалното здраве“, добави той пред група журналисти, отразяващи новините от континента. 

Лозунгът му идва на фона на отдръпването на САЩ от Световната здравна организация в разгара на глобалната коронавирусна криза. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще спре финансирането ѝ за постоянно с мотива, че тя се контролира от Китай. 

Междувременно Китай също прокламира своята намеса в Африка, пише изданието, позовавайки се на статия в контролирания от държавата Global Times. 

„Африка стана част от новото бойно поле за студената война между Вашингтон и Пекин – както в предишната, официална Студена война, когато внезапна криза, подобно на Covid-19, неизбежно се трансформира в прокси конфликт“, пише авторът по този повод. 

Китайската пропаганда внушава и идеята, че Африка трябва да прекрати експериментите със западната многопартийна демокрация, водещи според нея до неравенство, етнически и религиозни разделения. Междувременно в друга статия – в China Daily, също контролиран от държавата вестник – се възхвалява ефектът от гигантската китайска инвестиционна и инфраструктурна инициатива в Африка. 

Задочният отговор на Помпео по този въпрос е, че Китай налага на африканските страни „невероятно обременителни условия, които ще засегнат африканския народ за ужасно дълго време“.

Все по-честата размяна реплики и активизирането на пропагандното говорене и по тази тема са още един щрих в противопоставянето между двете световни сили.  

Конфликтът между САЩ и Китай ескалира под формата на търговска война, но днес той се разпростира във все повече посоки. Миналата седмица ръководителя на проучванията в Сингапурската банка Томи Си коментира, че напрежението между двете страни намира почва в технологиите и финансите. 

А сегашната здравна криза е удобен повод размяна на нови и нови удари от войнствено настроени политици. 
Коментари: 0