Светът е пред нова финансова криза

Проблемите на Китай могат да завлекат глобалната икономика в нова бездна

Светът е пред нова финансова криза
188 ~ 1 мин. четене

Световните пазари са изправени пред нова криза и инвеститорите трябва много да внимават, предупреждава милиардерът Джордж Сорос, цитиран от Bloomberg.

Китай се затруднява в откриването на нов път за растеж и обезценяването на местната валута юан, прехвърля проблемите на страната върху останалата част от света, заявява бизнесменът. 

Връщането на положителните лихви върху кредитите е предизвикателство за развиващите се страни, а икономическата ситуация в момента наподобява тази от 2008 г., малко преди избухването на глобалната финансова криза.

Световните пазари понесоха тежък удар през първата седмица на януари, а обезценяването на юана задълбочава притесненията за стабилността на китайската икономика, която се пренасочва от инвестиране и промишлено производство към сектора на услугите. Почти 2,5 трлн. долара бяха загубени от стойността на световните компании от началото на годината, а загубите в Азия се задълбочиха допълнително днес.

„Китай има огромен проблем с приспособяването, който придобива размерите на криза”, заявява Сорос.

Милиардерът предупреждава за пореден път, че е възможно да се повтори катастрофата от 2008 г. През септември 2011 г. във Вашингтон той каза, че европейският външен дълг е „по-сериозен” отколкото в началото на кризата, три години по-рано.

Управляващата партия в Китай обеща да увеличи гъвкавостта на юана и да намали контрола над местния капитал. Втората най-голяма икономика в света остава уязвима, дори след като Народната банка намали лихвите върху кредитите до рекордни нива, а властите вложиха стотици милиони долари за стабилизирането на ситуацията.

Подкрепи Economic.bg