Светът е в рецесия, а акциите в подем: Защо?

Привидно напълно нелогична, тази зависимост си има обяснение

Светът е в рецесия, а акциите в подем: Защо?
3881 ~ 2 мин. четене
Докато светът е в най-дълбоката си рецесия досега, фондовият пазар е във възход и за някои това е смущаващо. Подемът му обаче си има обяснение и то може да бъде потърсено назад в историята – между циклите на цените на акциите и бизнес цикъла, пише CNN. 

По природа фондовият пазар е ориентиран към перспективите. За да се разбере защо в момента той върви нагоре, трябва да се изследват водещите индекси, насочени към бъдещето, а не показатели като брутен вътрешен продукт (БВП) или процент на безработица, които отразяват настоящето. 

От десетилетия Институтът за икономически цикъл (ECRI) следи навременните и надеждни водещи индекси, включително седмичния водещ индекс (WLI), който е флаг за повратните точки в бизнес цикъла. Тези индекси, които включват пазар, проучвания и твърди данни за реалната икономика по отношение на бъдещата посока на бизнес цикъла, сигнализират предварително за началото на икономическо възстановяване. 

Във всяка рецесия след Втората световна война например индексът S&P 500 преобръща тренда си няколко месеца преди това да се случи със самия бизнес цикъл. В този контекст звучи напълно логично S&P 500 да тръгне нагоре тъкмо, когато и го направи – в края на март. 

Добър пример и е Голямата рецесия – когато цените на акциите се повишиха през март 2009 г., икономиката беше в ужасно състояние и процентът на безработица – който се покачи от 4.4% две години по-рано до 8.7% по онова време – продължи да се увеличава и след това. 

Междувременно пазарът вече индикираше за светлината в края на тунела, макар че рецесията продължи още три месеца. Според анализаторите е нормално борсовият пазар да започне да се възстановява, докато икономиката е в лошо състояние. 

Подкрепи Economic.bg