Светът се изправя пред най-тежката хранителна криза за последните 50 години

Рискове от нарушаване на веригите за доставки се забелязва и в страни с изобилна храна, предупреждава ООН

Светът се изправя пред най-тежката хранителна криза за последните 50 години

Снимка: Unsplash

3716 ~ 2 мин. четене

Светът стои на ръба на продоволствена криза, по-лоша от която и да е в последните поне 50 години, предупреди ООН, като призова правителствата да действат бързо, за да избегнат бедствия, предава The Guardian. Спешно е необходима по-добра социална защита на бедните хора, тъй като настъпващата рецесия след пандемията може да постави основното хранене извън техния обсег, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във вторник.

„Ако не се предприемат незабавни действия, със сигурност ни очаква предстояща глобална извънредна хранителна ситуация, която може да окаже дългосрочно въздействие върху стотици милиони деца и възрастни. Трябва да действаме сега, за да избегнем най-лошите въздействия от нашите усилия за овладяване на пандемията“, обясни той.

Въпреки че реколтите от основни култури се задържат, а забраните за износ и протекционизмът, от които се страхуват експертите, досега са избягвани до голяма степен, най-лошото от въздействието на пандемията и последвалата рецесия тепърва ще се усеща.

„Дори в страни с изобилна храна виждаме рискове от нарушаване на веригата на доставки на храни“, предупреди Гутериш.

Около 50 млн. души рискуват да изпаднат в крайна бедност тази година поради пандемията, но дългосрочните ефекти ще са още по-лоши, тъй като неправилното хранене в детска възраст причинява страдания през целия живот.

Гутериш изложи триточков план за поправяне на болните хранителни системи в света и предотвратяване на по-нататъшни вреди. Според него трябва да се съсредоточи помощта върху най-тежко засегнатите региони, за да се предотврати незабавното бедствие; да се засили социалната закрила, така че малките деца, бременни жени и други рискови групи, да получат адекватно количество храна; и да се инвестира в бъдещето, чрез изграждане на здравословни и екологично устойчиви хранителни системи.

Хранителните системи в света са застрашени, както никога досега в последно време, тъй като пандемията и блокирането затрудняват способността на хората да събират и купуват и продават храна. „Трябва да бъдем внимателни. Това е много по-различна хранителна криза от тези, които сме виждали“, обясни Максимо Тореро, главен икономист на Организацията на ООН за продоволствие и земеделие.

Реколтите са здрави, а доставките на основни храни като зърнените са „стабилни“, според доклада на ООН за въздействието на Covid-19 върху продоволствената сигурност и храненето, публикуван във вторник. Повечето хора обаче получават храната си от местните пазари, които са уязвими от смущения като блокадите.

Увеличаването на безработицата и загубата на доходи, свързани с блокирането, също извеждат храната извън обсега на много хора. Въпреки че световните пазари остават стабилни, в някои страни цената на основните храни започва да нараства.

Блокадите забавят реколтата, тъй като милиони сезонни работници не могат да работят. Хранителните отпадъци достигат вредни нива, като земеделските стопани са принудени да изхвърлят бързо развалящата се продукция в резултат на проблемите във веригата на доставки, а в месната промишленост предприятията са принудени да затворят в някои страни.

Още преди блокирането глобалната хранителна система се проваляше в много области, според ООН. Докладът посочи конфликтите, природните бедствия, климатичната криза и появата на вредители, растителни и животински язви като вече съществуващи проблеми.

Подкрепи Economic.bg