Свeтлото бъдеще на Li-Fi

Новата технология е привлекателна относно сигурността на информацията

Свeтлото бъдеще на Li-Fi

Терминът Li-Fi или „light fidelity” пръв въвежда немският физик Харалд Хаас през 2011 г. Той демонстрира светодиодна лампа, която може да се използва като рутер, разпръскващ сигнал. Li-Fi принадлежи на технологията VLC (Visible Light Communication) — т.нар. видима светлина, която позволява на източника на светлина в допълнение към преките си функции и да предава информация. Li-Fi предава информацията чрез LED-диоди, излъчващи светлина, които трептят на ниво наносекунда, а процесът е невидим за човешкото око.

И светлина, и интернет

През 2011 г. учените успяват да постигнат скорост от 224 GB/сек. Това ще позволи на потребителя да изтегли 18 филми до 1.5 GB всеки за една секунда. Но все още никой не е заговорил за масовото използване на Li-Fi. Все още.

Технологията работи само в кратък диапазон, което означава, че потребителят трябва да бъде близо до източника на сигнала. Въпреки недостатъка от гледна точка на разстоянието, това също е и плюс - Li-Fi е по-защитена от хакване. Светлината не минава през стената и прави технологията привлекателна относно сигурността на информацията. Така за да се влезе в Li-Fi мрежата хакерите трябва да са в непосредствена близост до източника на светлината, което трудно ще запази тяхната анонимност.

Американската изследователска компания Grand View Research предсказва, че пазарът на технологии за предаване на данни с помощта на светлина, включително Li-Fi, ще достигне 100 млрд. долара до 2024 г.

Париж явно претендира за титлата Li-Fi столица на света – през октомври френската компания Oledcomm спечели търга за оборудване на 66 метростанции на Париж с 250 хиляди LED източници на светлина. Въпреки това, в този случай технологията няма да осигурява двупосочна комуникация както Wi-Fi, а ще излъчва информация за местоположението на конкретни обекти, вероятно влакове в тунели.

Apple чака

През януари 2016 г. още преди излизането на iPhone 7 в кода на новата версия на операционната система iOS, е била открита информация за тестване на технология за предаване на данни с помощта на Li-Fi. Ако новият смартфон от Apple поддържа перспективната технологии, това ще бъде истински пробив в областта и ще допринесе за неговото масово разпространение в световен мащаб.

Не може да се очаква новата технология напълно да замени Wi-Fi - най-вероятно, те ще работят заедно. Li-Fi ще бъде безполезна на улицата, така че публичните Wi-Fi точки ще продължават да функционират. Освен това технологията Wi-Fi е така плътно интегрирана в съвременното общество, че да се замени единния безжичен стандарт за една нощ ще бъде твърде трудно и скъпо. 

Коментари: 0