Световни гиганти създават съвместна платформа

Bosch, ABB и Cisco разработват заедно синхронизиран Умен дом

Световни гиганти създават съвместна платформа

Интересно партньорство е на път да превърне домакинската работа в лесно контролируема от мобилните устройства, съобщава технологичния сайт electronics360.com. Bosch, ABB и Cisco са регистрирали съвместно дружество за разработка и управление на отворена софтуерна платформа, носеща названието Умен дом. В края на миналата година трите компании подписаха договор за партньорството.

Седалището на съвместното джойт венчъра ще бъде в Германия. Регистрацията е внесена за одобрение от антитръстовите институции, като се очаква съвместното дружество да започне работа в най-скоро време.

Най-важното в един „интелигентен” дом е възможно най-голям брой домакински уреди и системи – например пералня, щори, отоплителни и осветителни тела – лесно и сигурно да обменят данни както помежду си, така и с други устройства като смартфони и таблети. Целта на джойнт венчъра на ABB, Bosch и Cisco е да разработи и управлява отворена софтуерна платформа, чрез която да се осъществява лесен обмен на данни между уредите от различни марки. По този начин в бъдеще потребителите няма да се безпокоят за технологичната съвместимост на домакинските си електроуреди, когато работят с тях. Платформата ще създаде и среда за предоставяне на много нови услуги в областта на енергийния мениджмънт, технологиите за сигурност и забавленията. Ще възникнат и нови бизнес модели – например в рамките на новата концепция могат да се създадат богата гама от софтуерни приложения.

Наред с това трите компании възнамеряват да поканят производителите на домакински електроуреди, развлекателна електроника, на системи за автоматизация на дома и фирмите за интернет услуги да се обединят в обща бизнес екосистема. Целта й ще бъде да се улесни сътрудничеството и да се включат в максимална степен изискванията на потребителите при разработката на софтуерната платформа.

Коментари: 0