Светът ще похарчи несравнимо голяма сума за ваксини до 2025 г.

Ваксина срещу COVID-19 вероятно ще трябва да се поставя регулярно

Светът ще похарчи несравнимо голяма сума за ваксини до 2025 г.

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Общите глобални разходи за ваксини срещу COVID-19 се очаква да достигнат 157 млрд. долара до 2025 г., движени от масовите имунизационни програми на правителствата по света, сочи доклад на американската анализаторска компания IQVIA Holdings Inc., пуснат в четвъртък.

IQVIA, която предоставя данни и анализи за здравната индустрия, заяви, че очаква първата вълна от ваксинации срещу COVID-19 да обхване около 70% от населението на света до края на 2022 г. На всеки две години обаче се очакват допълнителни дози, се казва в доклада. В САЩ например се обсъжда регулярни ваксинации на всеки 9-12 месеца, след като хората бъдат имунизирани за пръв път.

Все пак разходите за ваксини срещу коронавируса се очаква да са най-високи тази година – 54 млрд. долара. След това прогнозата е, че ще се свият до 11 млрд. долара през 2025 г., когато конкуренцията и наличието на още повече препарати ще наситят пазара.

Очакванията за подобен метеоритен ръст на продажбите на нов клас лекарства или ваксини е несравним. Сравнение може да бъде направено със 130-те милиарда долара, похарчени за новите препарати за лечение на хепатит С между 2014 и 2020 г., резултат от задържането на търсенето.

Прогнозата за разходите за ваксини срещу COVID-19 представлява 2% от прогнозираните разходи за всички лекарства, които се очаква да бъдат закупени в периода до 2025 г. IQVIA изчислява общата сума в размер на 7 трлн. долара. Като се изключат разходите за коронавирусни ваксини, общите разходи за лекарства се очаква да бъдат бъдат с 68 млрд. долара по-ниски през шестте години от 2020 до 2025 г., отколкото биха били без пандемията, според доклада.

Коментари: 0