Свободното падане на цените на петрола продължава

Брент потъна с близо 15% в ранната търговска сесия, а WTI доближи 10 долара за барел

Свободното падане на цените на петрола продължава
1156 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола на международните пазари продължават да са в режим на свободно падане. Днес фючърсите на сорт Брент с доставка през юни потънаха с 15% до близо 16 долара за барел. При американският лек суров петрол пропадането беше по-малко – само около 8%, но цената на WTI към 9.00 ч. доближи 10 долара за барел.

И двата сорта претърпяха двуцифрени сривове по време на вчерашната търговия, припомня Reuters.

Всичко това е резултат от срива в търсенето, предизвикан от мерките на правителствата срещу вируса Covid-19, и огромното предлагане на пазара.

Анализаторите предвиждат, че добивите в глобален мащаб ще превишават потреблението месеци наред, въпреки че големите производители успяха да постигнат орязване с близо 15 млн. барела дневно.

Припомняме, че в понеделник фючърсите за май на WTI достигнаха отрицателни нива, тъй като техният срок на доставка изтичаше след няколко дни, а капацитетите за складиране на суровината са запълнени.

Цените на петрола се понижиха с около 80% през тази година, тъй като пандемията се разпространи по целия свят, убивайки близо 180 000 души. Финансовите пазари се срутиха, а всичко това вещае икономически крах, невиждан след Голямата депресията на 30-те години на миналия век.

Вирусната епидемия е довела до спад в търсенето на гориво с около 30% в световен мащаб, а енергийните компании в Съединените щати, най-големият световен производител, се борят да намерят място за излишъка от суровина.

„Това е пряк резултат от прекомерни инвестиции, съвпадащи с внезапен шок при търсенето в замърсен район с ограничено съхранение и транспортиране“, се казва в доклад на Goldman Sachs.

Нестабилността на петролния пазар подтикна CME Group, най-голямата стокова борса в света, да повиши маржовете на фючърсите на суровия петрол.

Сенатът на САЩ одобри във вторник близо 500 млрд. долара допълнителна подкрепа за икономиката и болниците в САЩ и ще изпрати мярката до Камарата на представителите за окончателно приемане по-късно тази седмица. Но в световен мащаб има загриженост, че това няма да е достатъчно, тъй като бизнес мениджърите се подготвят за продължителен спад в търсенето и много от тях се притесняват, че техните компании няма да оцелеят.

Американските нефтени запаси нараснаха с 13.2 млн. барела през седмицата до 17 април до 500 милиона барела, показаха данни на Американският институт за петрол. Анализаторите очакваха допълване с 13.1 млн. барела.

Официалните данни на правителството трябва да бъдат публикувани в днес.

Подкрепи Economic.bg